Menu
in

Regizor italian de filme horror, a realizat un videoclip de manele

După doar o lună de continuă ascensiune, în prima săptămână a lui iulie, cântecul românesc din genul manele, “Zalele” a ajuns pe primul loc în clasamentul MTV Italia. Puțini știu că în spatele succesului melodiei interpretate de Claudia și Asu, se află o amplă operațiune managerială a unui producător italian, Giancarlo Meo, cel care a lansat si Haiducii, cu “Dragostea din tei”, la nivel european, în 2003.

Obiectivul este cucerirea topurilor europene. Pe 21 iunie, “Zalele” s-a situat pe prima poziție în topul Itunes din Peninsulă, fiind cea mai vândută melodie dance, scrie “Corriere della Sera – TV” pe pagina online. E vorba, scriu jurnaliștii de la Corriere, despre “un sound gitano în ritm de dance, poate un nou “Waka waka”.

Peste 800.000 de vizualizări

Videoclipul “Zalele”, lansat pe Youtube, a înregistrat peste 800.000 de vizualizări, în două luni. Cel care a realizat videoclipul este Gabriele Albanesi, un tânăr regizor italian, specializat în filme horror. El a regizat și videoclipul în 3D al melodiei “Kiss me Dracula”, din coloana sonoră a filmului “Dracula”, peliculă lansată în 2012 de cunoscutul regizor Dario Argento.

Albanesi ne-a povestit în exclusivitate cum a luat naștere “hitul verii” în Italia. «Totul a pornit de la Giancarlo Meo. Cred că a auzit melodia pe o plajă în România. Când a hotărât să o lanseze în Italia, într-o versiune în limba spaniolă, m-a contactat pe mine pentru a face videoclipul. Văzuse trailerul unui film horror al meu, postat pe Youtube, “Kid in the box”.»

Filmările au avut loc la sfârșitul lunii aprilie, în România, la studiourile Buftea. «Am filmat totul în două zile și jumătate, dar pregătirile au durat aproape o lună. Ideea și conceptul aparțin lui Giancarlo Meo, eu am transpus pe peliculă ideile sale.», spune Gabriele Albanesi

Videoclipul a fost realizat cu un buget de circa 50.000 de euro, mult pentru un regizor care a învățat ca, în timp de criză, să se adapteze unui buget mai limitat. «Pentru prima oară în cariera mea, am putut beneficia de un buget pe măsura cererilor mele. Mi s-a pus la dispoziție tot ce am cerut, de la aparatură performantă, la scenografie.»

Stilul în care producătorii au dorit să fie realizat videoclipul este unul “suprareal – demențial, cu accente comice și distractiv”, spune tânărul regizor. «Ideea videoclipului a fost aceea de a reda atmosfera dintr-un regim totalitar.»

Videoclipul are două versiuni, una pentru România și una pentru Italia și Europa. «Sunt diferențe între cele două versiuni; în cea pentru România cei doi soliști au dorit să apară în mai multe prim planuri.»

Toate scenele au fost gândite în prealabil, pentru a urma firul principal: acela al mai multor persoane care se găsesc în situații neplacute, dar sunt “cucerite” de ritmurile muzicii și își recapătă dorința de a trăi.

Au refuzat manelele

Protagoniștii sunt toți actori sau dansatori români, care au fost selectați în cadrul unui casting profesional. Unii dintre ei, dezvăluie Albanesi, «au venit la casting, dar, când au auzit că e vorba de un video pe muzică de tip manele, șiau retras candidatura.»

Printre actorii remarcați de Albanesi, au fost cei doi miri de la sfârșitul videoclipului, «ambii foar te expresivi, ca de altfel și mama miresei, care număra banii încasați de pe urma căsătoriei forțate.»

Alte trei personaje pitorești au fost soldații asiatici, «e vorba de patru vietnamezi din plutonul de execuție.»

Criteriile de selecție au fost simple: pe lângă calitățile actoricești, cei selectați au trebuit să dea dovadă și că sunt buni dansatori. «Pe lângă versiunea originală, a fost montată și una remixată, specială pentru cluburile de vacanță, unde sperăm ca să melodia să prindă. În acea versiune, accentul este pus tocmai pe pași și coregrafie.»

Versiunea originală a videoclipului mai cuprindea o scenă, tăiată ulterior. «Protagonist este un bărbat care nu reușește să mai facă dragoste cu iubita lui. Când aude muzica, totul se rezolvă ca prin minune.»

Snobism italian

Postul de radio care a lansat moda “Zalele” a fost Radio 105. În emisiunea de dimineață “Tutto esaurito”, melodia a fost transmisă aproape în fiecare dimineață și din ce în ce mai mulți italieni au început să o caute pe Youtube. Alte posturi de radio, au refuzat, la început, să o difuzeze: «A fost întâmpinată cu mult snobism, pentru că era vorba de o melodie “Made in Romania”.

Nu, nu era vorba de snobism față de manele, puțini italieni știu despre ce e vorba. Ci pur și simplu reticență față de o melodie românească. De altfel, cu același snobism a fost primită, la vremea ei, și “Dragostea din tei”. Primul care a “adoptat” Zalele a fost Marco Galli, de la Radio 105. Apoi, când s-a lansat, au fost cumva nevoiti să o preia și alții.»

Hit european

Albanesi este convins că “Zalele” ar putea să devină hitul verii în Italia. «Producătorii speră ca să ajungă pe primele locuri nu doar în Italia, ci în toată Europa. Faptul că a ajuns deja pe primele poziții în topurile din Italia reprezintă un bun semnal. Nu e o melodie care să aibă pretenții intelectuale, dar are potențial pentru a cuceri clasamentele europene, de ce nu?»

Regizorul s-a întors din România cu o impresie foarte bună, fiind cucerit în primul rând de profesionalismul echipei de pe platoul de filmare. «Mi-a plăcut să lucrez la Buftea, studiourile sunt de avangardă, am avut aparatură modernă. Am cunoscut profesioniști adevărați, unii au colaborat chiar la realizarea unor filme hollywoodiene realizate în România.»

Din România, a adus și câteva suveniruri, printre care o statuetă a lui Vlad Țepeș. «Când am făcut acel videoclip pentur melodia “Kiss me Dracula”, nici nu mi-aș fi putut închipui că voi ajunge atât de curând pe tărâmurile de legendă. Să fie destinul?»

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version