in

Raport îngrijorător: În satele din România, un copil din trei este malnutrit

Numărul cazurilor noi de malnutriţie a crescut îngrijorător în ţara noastră, mai ales în mediul rural. Un copil din trei suferă din cauza unei alimentaţii lipsite de elementele esenţiale dezvoltării normale a organismului precum peşte, carne, ouă, brânză, informează Organizaţia Salvaţi Copiii România, citată de Agerpres.

Statisticile Ministerului Sănătăţii arată că în 2009 au fost 6.360 cazuri noi de malnutriţie proteino-calorică la copii cu vârste între 0 şi 2 ani, iar în primul trimestru din 2010 au fost 1.553 de cazuri.

La aceeaşi categorie de vârstă, în 2009, au rămas în evidenţă cu malnutriţie proteino-calorică 10.035 de copii, iar în trimestrul întâi din 2010 – 8.879 de copii. Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, care citează un raport al Save the Children, ce prezintă şase paşi de combatere a crizei alimentare, malnutriţia face anual 2,6 milioane de victime în rândul copiilor.

"Lumea are suficientă hrană pentru toată lumea, dar milioane de copii se confruntă cu condamnarea pe viaţă la foame şi malnutriţie. Anual, 2,6 milioane de copii mor din cauza malnutriţiei, cifra reprezentând o treime din totalul deceselor infantile", menţionează organizaţia.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că sunt necesare măsuri pentru a se preveni o agravare a crizei actuale şi a consecinţelor care afectează pe termen lung copiii. Raportul recomandă modalităţi prin care guvernele, agenţiile multilaterale, mediul de afaceri şi persoanele fizice pot juca un rol în combaterea acestei probleme şi astfel pot ajuta ca fiecare copil să aibă o viaţă lipsită de foame.

Ţări care se confruntă cu rate ridicate de malnutriţie sunt India, Nigeria, Pakistan, Peru şi Bangladesh, potrivit unui sondaj citat de Salvaţi Copiii.

Sondajul mai arată că aproape jumătate dintre familiile chestionate sunt nevoite să reducă din cheltuielile cu hrana, iar copiii trebuie să muncească pentru a-şi ajuta părinţii.

În timp, malnutriţia poate provoca anumite boli infecţioase, prin scăderea imunităţii, reactivarea unei tuberculoze, maladie răspândită la copiii care nu sunt bine hrăniţi. De asemenea, copiii malnutriţi au dezvoltare neurologică întârziată, tulburări de memorie, dar şi o slabă adaptabilitate la stres.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Suntem născuţi în România, dar vrem să murim în Italia”

VIDEO/ Vrancea sub nămeţi: 29 de sate complet izolate