“Rădăcinile Familiei Regale britanice au ceva legături cu Vlad Ţepeş, cel care a inspirat legenda Contelui Dracula-Vampirul. Aşa se poate explica imensa afecţiune pe care o are Prinţul Charles pentru Transilvania”, începe un articol din Daily Mail, care continuă cu enumerarea proprietăţilor prinţului Charles, dar şi despre potenţialul acestei zone.
Totul a început în 1998, după prima sa vizită în Transilvania. Cele mai multe dintre proprietăţile cumpărate de Prinţul Charles au fost restaurate, ultima casă fiind finalizată recent. Are cinci dormitoare şi este înconjurată de un teren de 37 de acri, în comuna Zalanpatak. Totul face parte dintr-o moşie veche de 150 de ani. În tot acest timp, Prinţul Charlers şi-a cumpărat mai multe proprietăţi în sate ardeleneşti, a pornit chiar o mică industrie de producere a sucului natural de mere şi a investit în refacerea unor locuinţe vechi, biserici ori alte obiective din localităţile care i-au captat atenţia. Dincolo însă de pasiunea recunoscută a acestuia pentru tot ce e nealterat, ecologic, rustic, motivul alegerii Transilvaniei are la bază arborele genealogic la familiei regale britanice.
Prinţul Charles, urmaşul unei contese din Mureş
Prin venele prinţului Charles, ca şi prin cele ale actualei regine, Elisabeta a II-a, curge şi sânge ardelenesc, ei fiind, în linie dreaptă, urmaşii contesei Claudia Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş. Aceasta s-a născut în anul 1812, ca fiică a contelui Laszlo Rhedey şi a baronesei Agnes Inczedi. Claudia era renumită pentru frumuseţea ei. La un bal din Viena, l-a cunoscut pe prinţul Alexander de Wurttemberg, care s-a îndrăgostit nebuneşte de ea. S-au căsătorit şi au avut împreună două fete şi un băiat. Pe când era însărcinată cu al patrulea copil, Claudia a avut un accident pe drumul spre Graz, în Austria, şi a murit la doar 29 de ani. A fost înmormântată în biserica din Sângeorgiu, unde odihneşte şi astăzi, în cripta de sub duşumeaua lăcaşului. Închis după 1614 din cauza unei epidemii de ciumă, subteranul bisericii, care era loc de îngropăciune pentru nobilii locului până atunci, n-a mai primit din acel moment decât un singur sicriu, pe cel al contesei Claudia Rhedey. Regina Angliei, Elisabeta a II-a, este nepoata Claudie.
Fiul Claudiei, contele Franz de Teck, născut în 1837, s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide de Cambridge şi a avut, la rândul lui, trei băieţi şi o fiică, Mary Victoria, născută în 1867. Aceasta s-a măritat, în 1893, cu George al V-lea, care a devenit regele Marii Britanii 17 ani mai târziu, în 1910. Regina Mary şi George al V-lea au avut mai mulţi copii, printre care şi cei doi urmaşi la tron: Edward al VIII-lea şi George al VI-lea. Acesta din urmă a domnit până în 1952, când a fost urmat la tron de fiica lui cea mare, Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei şi mama prinţului Charles.
Alai regal la mormântul din Mureş
În 1935, biserica din Sângeorgiu a fost renovată cu ajutorul nepoatei contesei, regina Mary Victoria a Angliei, care a trimis şi o placă comemorativă în cinstea bunicii sale. În mai 2008, însuşi Charles a vizitat biserica şi a depus o coroană de flori la mormântul Claudiei Rhedey.
Cât costă să dormi în casa Prinţului
Patru dintre proprietăţile Prinţului Charles se află în Maramureş, la Breb, două în Covasna, la Valea Zălanului, iar una, la Viscri, în judeţul Braşov. Fundaţia “Mihai Eminescu”, pe care Prinţul de Wales o patronează, deţine fostul conac Apafy din Mălâncrav, judeţul Sibiu, unde se produce suc de mere natural, rezultat din livada de meri întinsă pe 108 hectare şi aflată în proprietatea fundaţiei.
În Saschiz, judeţul Mureş, prinţul a investit într-un centru de procesare a produselor ecologice. Casa din Viscri a prinţului Charles se află şi în circuitul de turism rural şi cultural, care se adresează, în special, turiştilor britanici. Preţurile variază de la 279 de lire sterline (315 euro), pentru un weekend de 3 nopţi, până la 1.199 de lire sterline (1.355 euro) pentru o vacanţă de două săptămâni.