Băutură noastră a ajuns vedetă peste hotare. Străinii sunt gata să scoată şi 2000 de euro pentru un litru de tărie românească. Palincă de caise, scoruşe sau cireşe sunt în mare căutare, totuşi ce-a mai apreciată rămâne a fi cea de prune, spun producătorii licorii fermecate. Băutură parfumată este ambalată în sticle de colecţii şi chiar cu fir de aur.
În Satu Mare, la Mediesul Aurit, familia Zetea duce mai departe tradiţia preparării celei mai bune pălinci de peste 100 de ani. O sticlă de colecţie va ajunge în ţările din vestul Europei! Este ambalată cu fir din aur. Aur curat este şi pe limba străinilor.
“E chiar din cireşe amare care se vinde chiar şi la preţuri considerate exorbitante. În momentul de faţă se vinde la peste 2000 euro pe litru.”, a declarat Silviu Zetea, producător, pentru ştirileprotv.ro
Din Satu Mare palincă ajunge în toată Europa şi bate chiar şi celebrul calvados franţuzesc. Laurenţiu Tibru, patron magazin Austria: “Cumpără din toată Germania şi din toată Austria şi prin magazinul nostru online. O sticlă se vinde şi cu 20 de euro.”
Preţurile pornesc în străinătate de la 20 de euro şi pot să ajungă până la 2 mii de euro.
La Sfântul Gheorghe doi oameni de afaceri şi-au amenajat o distilerie modernă, cu dispozitive care au costat peste 100.000 de euro. Fac palincă de caise şi de scoruşe, nişte fructe comestibile, asemănătoare cireşelor şi apreciate în Ardeal. Dar regina va rămâne mereu palincă de prune.
Singurul român care produce palincă din nuci este un profesor pensionar de 66 de ani din Satu-Mare. A primit reţeta de la un episcop din Debrecen, Ungaria, cu care a lucrat acum 20 de ani. Că să-i spună secretul licorii parfumate, l-a pus să jure că va intră în afaceri numai după moartea lui. Iar romanul i-a respectat dorinţa. La începutul acestui an a participat la un concurs în Ungaria.