După ce a primit numai aprecieri pentru scenariu şi regie, a venit şi rândul criticilor. După ce pelicula a avut avanpremiera la Vaslui, reprezentanţii biseriicii i-au comunicat lui Cristian Mungiu că filmul „După dealuri” o ruşine a societăţii.
Toată lumea a avut numai cuvinte de laudă la adresa acestui film, dar preoţii cred că pelicula va aduce o imagine proastă asupra poporului român. “Cred că acest film va aduce o imagine proastă asupra poporului român şi asupra bisericii noastre, mai ales în comunităţile şi popoarele care nu cunosc realităţile noastre. Noi nu avem aşa ceva. Cazul de la Tanacu a fost un caz nefericit, iar filmul este o ruşine. Asta e concluzia mea, iar eu ca român vreau să îmi apăr tradiţia şi valorile. Să nu credeţi că la Tanacu a fost chiar aşa”, a declarat, pentru Adevărul, preotul Vasile Pârcălabu.
„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.
Inspirat de romanele non-ficţionale despre cazul Tanacu
Filmul lui Mungiu este inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran despre cazul Tanacu a uimit publicaţiile din străinătate. “Le Figaro“ titra: „Prima surpriză plăcută de la Cannes“. „Pentru mine, ‘După dealuri’ e în principal un film despre dragoste şi liber arbitru, în principal: mai mult, despre cum dragostea poate să transforme conceptele de Bine şi Rău în concepte foarte relative. Majoritatea greşelilor din această lume au fost făcute în numele credinţei şi toate cu convingerea absolută că au fost făcute pentru o cauză bună”, a spus Cristian Mungiu.