Guvernul a suplimentat bugetul Serviciului Român de Informaţii pentru că acesta va trebui să plătească în anul 2012 şi însoţitori de bord care vor fi trimişi în avioanele civile, ca măsură antiteroristă, a declarat, luni seară, premierul Emil Boc, la postul B1TV, citat de Agerpres.
El a făcut aceste precizări cu o oarecare reţinere, afirmând că poate nu va fi condamnat pentru că dezvăluie aceste măsuri antiteroriste. "La SRI – nu ştiu dacă e bine să spun sau nu, cred că n-o să mă condamne – gândiţi-vă că am adoptat o lege ce prevede că trebuie să ai însoţitori de bord pe avioane, care trebuie să fie plătiţi de către SRI. De anul viitor intră în plin o asemenea prevedere. Sunt din aceştia care trebuie să asigure securitatea zborului şi ăia trebuie plătiţi. Nu sunt cheltuieli de altă natură, aşa cum ar încerca unii şi alţii să spună, pentru că SRI a fost extrem de riguros cu cheltuiala banilor publici", a susţinut Boc.
De asemenea, el a spus că suplimentarea de buget de la Serviciul de Protecţie şi Pază este "legată în special de finalizarea unor investiţii, SPP are de finalizat un sediu, pentru că trebuie să plece din Senat". Î
n mai 2010, Serviciului Român de Informaţii şi serviciul american de securitate a zborurilor Federal Air Marshals (FAM) au semnat un acord prin care ofiţeri înarmaţi ai SRI vor asigura securitatea zborurilor transatlantice la bordul aeronavelor TAROM, cerinţă a programului special de vize american Visa Waiver. "Există un număr de cerinţe pentru admiterea României în programul Visa Waiver şi printre acestea se numără emiterea de paşapoarte electronice, raportarea actelor pierdute sau furate către Interpol, asigurarea unei siguranţe crescute a documentelor de călătorie, plasarea ofiţerilor de securitate la bordul curselor aeriene. Desigur, condiţia pe care o îndepliniţi astăzi este una dintre numeroasele condiţii", a explicat ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, prezent la ceremonia de semnare a acordului, în mai 2010. Prin acordul româno-american, ofiţeri ai Brigăzii Antiteroriste a SRI, special antrenaţi în acest sens, vor urca înarmaţi la bordul aeronavelor TAROM care urmează să efectueze zboruri transatlantice, aceste curse urmând să se reia, probabil, până la finalul acestui an sau de anul viitor, a explicat şi directorul SRI, George Maior. "Fiecare stat va avea pe cursele care se desfăşoară între cele două ţări, în funcţie de oportunitate şi de necesităţi, dislocaţi ofiţeri de securitate la bord. Cum nu există în acest moment o cursă directă TAROM Bucureşti-SUA, noi vom avea ofiţeri dislocaţi în momentul în care acea cursă se va relua şi sperăm că se va relua către sfârşitul anului sau anul viitor", a spus George Maior.
El a menţionat că, prin dislocarea ofiţerilor la bordul aeronavelor, va putea fi prevenit şi contracarat într-un mod adecvat riscul unor atentate teroriste, a unor incidente de amploare la bordul avioanelor şi vor putea fi diminuate vulnerabilităţile de securitate pentru aeronavele aviaţiei civile aflate în zbor. Acordul a fost semnat, din partea SRI, de George Maior, şi din partea Federal Air Marshals, de Richard Stein, consilier executiv în cadrul Biroului de aplicare a legii – Programul Federal Air Marshals. Visa Waiver permite cetăţenilor statelor incluse în acest program să meargă în SUA pentru o perioadă de maximum 90 de zile fără să aibă nevoie să obţină viză.