1. Mananca echilibrat si consuma mai multa energie decat iei din mancare.
2. Schimba-ti stilul de viata. Dietele sunt temporare, asa ca, daca nu iti schimbi complet obiceiurile, pe termen lung, vei pune la loc tot ce-ai dat jos in numai cateva luni. Renunta pentru totdeauna la junk food, la rontait fursecuri seara in fata televizorului si asa mai departe.
3. Gaseste-ti niste prieteni care sa te sustina si sa te sfatuiasca atunci cand o sa fii tentata sa cedezi tentatiilor. Iar daca cineva o sa vrea sa tina dieta impreuna cu tine, cu atat mai bine! E esential sa nu te simti singura in lupta cu kilogramele in plus.
4. Fa-ti poze inainte si dupa – te vei simti foarte motivata sa continui dieta, vazandu-ti progresele!
5. Incepe sa citesti etichetele produselor pe care le cumperi. Si sa si intelegi ce inseamna benzoat de sodiu, tartrazina, ciclamant si alte minuni asemanatoare.
6. Nu tine secret faptul ca esti la dieta. Daca recunosti in public ca ai o problema si ca incerci sa o rezolvi, e inca un pas pe drumul cel bun. Te asiguri, in felul acesta, ca nu o sa ai posibilitatea sa faci cale intoarsa si sa renunti dupa cateva zile.
7. Fa ce exercitii iti place. Unora le place joggingul, altii prefera inotul sau mersul cu bicicleta, esti libera sa faci ce sport vrei in timpul liber.
8. Asculta muzica in timp ce faci miscare. Cumpara-ti un MP3 player sau un Ipod (daca iti permiti, desigur), pentru ca activitatea sa ti se para mai placuta.
9. Stabileste-ti teluri realiste. Nu iti dori sa slabesti in prima saptamana 5 kilograme, fiindca e imposibil si vei fi dezamagita.
10. Nu te compara cu altii/altele. Fiecare dintre noi are o constitutie diferita, asa ca fiecare slabeste in mod diferit, intr-un ritm propriu. Asa ca nu te bosumfla daca vreo prietena a slabit mai usor sau mai repede decat tine.
11. Ia o pilula-minune, care sa te ajute sa slabesti mai repede. Prostii! Nu exista o asemenea pilula, cel mai bine e sa ai incredere in regimul alimentar si in exercitiile pe care le faci regulat. Efectele secundare ale medicamentelor care iti promit ca te ajuta in lupta cu kilogramele sunt adesea mai rele decat “sprijinul” acordat.
12. Vitaminele iti pot fi prietene. Suplimentele naturale de multivitamine iti pot fi de real ajutor, dar ai grija sa nu exagerezi. Consulta un nutritionist, ca sa fii sigura ca e bine ce faci.
13. Afla care e greutatea ta ideala. Se spune ca, daca ai 1.75, greutatea ideala trebuie sa fie cu 10 mai mica decat ce este in plus peste 1m, adica ar veni 65 de kilograme. Pentru mai multa siguranta, cauta pe internet un calculator de greutate.
14. Fara fast food. Chiar daca visezi in fiecare noapte cum infuleci in disperare hamburgeri imensi, trebuie sa te feresti ca dracul de tamaie de localuri unde se serveste fast food.
15. Verifica-ti greutatea saptamanal. Sau, daca esti foarte foarte curioasa, in fiecare zi. Cantareste-te dezbracata, fara nimic pe tine, la aceeasi ora din zi.
16. Odihneste-te suficient. Pentru ca organismul tau sa functioneze eficient si sa poata arde caloriile cum trebuie, trebuie sa dormi cel putin opt ore pe noapte.
17. Mananca incet. Si savureaza ce mananci, incearca sa gasesti o placere (cat de mica) in portiile tale de femeie la dieta, fiindca oricum n-o sa te poti rasfata cu cine stie ce delicii culinare.
18. E ok sa mananci intre mese. Un mar, o banana, un iaurtel cu musli, o gustare hipocalorica, in orice caz.
19. Nu manca aceleasi lucruri in fiecare zi, fiindca o sa te plictisesti groaznic. Incearca sa iti variezi regimul, exista o multime de fructe, de legume si de specii de peste pe care le poti combina.
20. Cunoaste-ti limita maxima admisa de calorii pe care le poti asimila zilnic, si nu o depasi pentru nimic in lume.
21. Satisfa-ti poftele, dar cu moderatie. Daca mori de pofta sa infuleci o prajitura insiropata la cofetarie (asta dupa doua-trei saptamani de dieta!), ai voie si ai dreptul sa iti acorzi aceasta placere. Dar straduieste-te sa mananci incet si sa mananci doar jumatate din desert.
22. Hidrateaza-te corespunzator. Cel putin doi-trei litri de apa pe zi, si nu trisa, fiindca o faci pe socoteala ta!
23. Fara zahar (sau indulcitori) si sare in exces.
24. Renunta la paste si la painea alba, pe cat posibil. Painea alba nu e tocmai buna pentru sanatate, intreaba orice bolnav de diabet, care tine regim.
25. Nu te lenevi dupa ce inchei dieta! Continua sa mananci echilibrat, sa iti supraveghezi greutatea, sa nu consumi fast food etc.
Sursa: Acasa Tv