Românii din Italia organizează o întâlnire pentru desemnarea delegaƫiilor la Congresul Românilor de pretutindeni, la Roma, în Via del Melangolo , 26 (langa Palazzo del Ministero della Giustizia), Marƫi, 9 septembrie 2014, începând cu ora 10:00.
Să participăm cu toƫii!
Organizarea unui congres al românilor din întreaga lume este prevăzută în Legea nr. 299 din 2007 privind „sprijinul acordat românilor de pretutindeni”. Articolele 8 și 9 din norma legislativă stabilesc condițiile în care se va organiza un asemenea eveniment:
„Art. 8
(1) În scopul întăririi legăturilor cu românii de pretutindeni, anual se organizează sub egida Parlamentului României, în ţară sau în străinătate, Congresul Românilor de Pretutindeni, cu consimţământul autorităţilor statului respectiv, în cazul în care se decide organizarea în
străinătate.
(2) Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni se realizează de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin D.R.R.P., iar cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni se asigură din bugetul Camerei Deputaţilor.
(3) Cu prilejul primei sale reuniuni, Congresul Românilor de Pretutindeni îşi va desemna organele de conducere şi va elabora regulamentul de funcţionare.
Art. 9
(1) Congresul Românilor de Pretutindeni alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent.
(2) Guvernul României va asigura Consiliului Românilor de Pretutindeni un spaţiu corespunzător. (3) Modul de organizare şi funcţionare a Consiliului Românilor de Pretutindeni se stabileşte de către Congresul Românilor de Pretutindeni, cu avizul conform al birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
(4) Consiliul Românilor de Pretutindeni furnizează informaţii, analize şi propuneri Parlamentului României, D.R.R.P. din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi celorlalte instituţii guvernamentale competente, cu care colaborează pentru promovarea de iniţiative legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea şi aplicarea programelor destinate comunităţilor româneşti.
(5) Ministerul Afacerilor Externe, prin D.R.R.P., va asigura secretariatul tehnic al Consiliului Românilor de Pretutindeni şi asigură finanţarea activităţii acestuia.”
În plus, la articolul 5 din aceeași lege se prevede dreptul românilor „de pretutindeni de a participa la Congresul Românilor de Pretutindeni, organizat în conformitate cu prevederile art. 8”.
__________________________________________
Ministerului Afacerilor Externe, în răspunsurile formulate și transmise publicației „Gazeta Românească” din Italia, a explicat modul în care se va desfășura primul Congres al Românilor de Pretutindeni, care va avea loc la 30 noiembrie, la București:
• Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni se realizează de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Politici pentru Românii de Pretutindeni.
• Congresul Românilor de Pretutindeni îşi desemnează, în cadrul primei sale reuniuni, organele de conducere, elaborează regulamentul de funcţionare şi alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent.
• Modul de desemnare a delegaţilor la următoarele reuniuni ale Congresului va fi stabilit de organele de conducere ale acestuia.
• Respectând rolul Parlamentului României de for tutelar al Congresului Românilor de Pretutindeni şi atribuţiile ce revin prin lege organelor de conducere alese ale acestuia şi, în acelaşi timp, având în vedere diversitatea şi amploarea diasporei româneşti, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că procesul de selectare a delegaţilor la Congres trebuie să se ghideze după principii democratice care să ia în considerare reprezentativitatea legitimă şi proporţionalitatea.
• Având în vedere elementele mai sus prezentate, rezultă că misiunilor diplomatice şi consulare ale României nu le revine niciun rol în desemnarea delegaţilor la Congres.
___________________________