Care este gradul de participare politică a numeroşilor cetăţeni comunitari rezidenţi în Italia? Câţi dintre ei îşi cunosc propriile drepturi politice şi câţi le exercită deja, participând la alegeri? Statisticile ne spun că în ambele cazuri este vorba de cifre foarte joase şi că acest lucru este deosebit de evident pe timpul alegerilor locale şi europene, deosebit de slabă fiind şi participarea imigranţilor care provin din Uniune în activităţile partidelor politice şi ale sindicatelor.
Alegeri locale: 7.500 comunitari înscrişi pe liste suplimentare la Roma
O situaţie care denunţă înainte de toate o lipsă de informare şi de sensibilizare: proiectul "Operation vote" promovat de COSPE este realizat în cinci ţări (Italia, Austria, Portugalia, Spania, Suedia) de o reţea de asociaţii şi ONG-uri europene.
A luat fiinţă cu obiectivul de a promova includerea cetăţenilor comunitari în viaţa politică a ţării în care îşi au rezidenţa şi pentru a le valorifica astfel drepturile, participând la viaţa publică. Şi o va face prin intermediul unei strânse colaborări între organizaţii care lucrează cu imigranţii în ţările europene, cu o campanie de sensibilizare care va integra iniţiativele instituţiilor locale, un site în mai multe limbi în care se vor găsi informaţii şi modalităţi de vot în fiecare ţară dar şi prin intermediul unor studii pe teren şi a unui studiu european care să prezinte recomandări instituţiilor locale cu scopul de a îmbunătăţi şi a face mai eficientă comunicarea pe această temă.
Pentru mai multe informaţii, vizitează site-ul www.operationvote.eu