L’Associazione Spirit Romanesc Roma
è lieta di invitarLa alla CONFERENZA intermedia del Progetto
“PRO CHILD” – Nessuno può crescere solo
promozione dei diritti dei bambini ed adolescenti in
Italia e Romania
(realizzato con il contributo della Commissione Europea, Programma Diritti Fondamentali e Cittadinanza)
che si svolgerà nella Sala Conferenze dell’Accademia Rumena a Roma
Valle Giulia, Piazza José de San Martin, 1 – 00197, Roma
DOMENICA 18 MARZO 2012
dalle ore 15.00 alle 20.00 con ingresso libero
Per maggiori informazioni riguardo Il Progetto „Pro Child” si prega di visitare il sito www.nessunopuocresceresolo.eu oppure www.nimeninupoatecrestesingur.eu
În România, numărul copiilor abandonaţi de părinţi, precum şi a celor la risc de abandon, este deosebit de mare. Cauza abandonului în general este atât sărăcia, inadecvarea, teama înfruntării noului rol de părinte, de multe ori monoparental, cât şi convingerea că un orfelinat poate oferi o viaţă mai bună fiului său. La acestea se adaugă cel mai recent fenomen, denumit „orfani albi”, referitor la copiii lăsaţi de părinţii lor acasă pentru a emigra în căutare de locuri de muncă în străinătate în speranţa de a îmbunătăţii condiţiile de viaţă ale familiei lor.
În Italia, un sfert din populaţia imigrantă este formată din români, cea mai mare parte din aceştia având un loc de muncă stabil. În ciuda acestui fapt, în ultimii ani comportamentul discriminatoriu împotriva întregii comunităţi de români, fie ei romi sau nu, a crescut în mod exponenţial, fiind una dintre cele trei populaţii cu cel mai mare grad de discriminare din Italia.
Pro Child – „Nimeni nu poate creşte singur”
Făcând aceste premize, se poate înţelege necesitatea unui Proiect ca al nostru, cât şi importanţa sprjinului şi cofinanţării Comisiei Europene, fără de care nu s-ar fi putut realiza. Pe aceasă cale, mulţumim şi sprijinului oferit de către Asociaţia Hogar.
Acest proiect a fost iniţiat pe 10 ianuarie 2011 şi va continua până pe 11 noiembrie 2012.
Scopul general al proiectului Pro Child, având ca slogan „Nimeni nu poate creşte singur”, este de a promova şi a susţine dreptul copiilor şi adolescenţilor de a creşte în interiorul propriilor familii şi de a fi integraţi pe deplin în comunităţile locale. Zonele de intervenţie din punct de vedere geografic, sunt: Milano (Asociatia BIR -„Bambini in Romania” Onlus – lider al Proiectului), Roma (Asociaţia Spirit Românesc – partener), Braşov şi Râmnicu Vâlcea (IPI – Asociaţia Inimă pentru inimă – partener). Asociaţia Interculturando este responsabila formării, iar Asociaţia Inter Futura-Intercampus este partener susţinător.
Atât individual cât şi împreună, BIR şi partenerii au experienţe semnificative în promovarea unor abordări care implică atât diferite grupuri sociale, cât şi dialogul multicultural în sprijinul copiilor şi adolescenţilor cu risc de abandon sau neglijenţă.
Obiectivul central al acestui proiect sunt copiii şi tinerii români, de etnie romă sau nu, abandonaţi în România dar şi cei care sunt la risc de abandon sau neglijenţă în România şi în Italia.
Promovarea drepturilor copiilor şi adolescenţilor în România şi Italia
Primul obiectiv al proiectului este de a sensibiliza pe tema drepturilor şi nevoilor copiilor – victime ale abandonului şi a neglijării, precum şi de a da răspunsuri posibile la aceste probleme. Acţionăm atât pentru beneficiari şi familiile lor, cât şi în şcoli şi pe teritoriu cu activităţi de informare şi sensibilizare pentru părinţi, studenţi, şi în general pentru comunităţile publice şi locale, având ca scop combaterea intoleranţei, în special intoleranţei contra familiilor de imigranţi.
Schimbul de experienţă dintre persoanele cu competenţe care lucrează atât în domeniul protecţiei copiilor şi adolescenţilor abandonaţi sau neglijaţi, cât şi în câmpul incluziunii sociale, are ca scop o ulterioară contribuţie la creşterea gradului de conştientizare a acestor probleme. Activităţile desfăşurate până în acest moment au fost numeroase: primul pas a fost de a pune bazele pentru o implementare solidă şi eficientă a proiectului în timp util, după care a început campania de sensibilizare şi vizibilitate. Unul din punctele de forţă al proiectului este mobilizarea unui număr mare de voluntari recrutaţi şi formaţi, care vor mărturisi valorile de solidaritate şi de auto-ajutor (aceste activităţi vor fi realizate la Milano şi la Rm. Vâlcea).
În afară de activităţile de sensibilizare îndreptate către tineri şi realizate de către tinerii special instruiţi în materie, la Roma este în fază de finalizare formarea unei noi figuri de mediatori, respectiv mediatori sociali ai comunităţii, cu intenţia de a încuraja promovarea drepturilor copilului, dar şi de a identifica cazurile extrem de vulnerabile care necesită acţiuni de intervenţii specifice.
În perioada mai-decembrie 2011, echipa de cercetare a asociaţiei Spirit Românesc a lucrat împreună cu echipa de cercetare din România, Inimă pentru Inimă (IPI), pentru a împărtăşi abordarea teoretică şi metodologică a cercetării, cu scopul de a elabora un studiu comparat cu România. La Roma, după o atentă cartografiere pentru identificarea zonelor de intervenţie în cadrul acestei cercetări conduse de către sociologul Simonetta Bormioli, au fost evidenţiate cerinţele şi nevoile familiilor vulnerabile de români (romi şi nu) şi au fost identificate 150 de familii cu minori la risc de abandon şi/sau de neglijenţă.
Rezultatul cercetării se referă exclusiv la copiii lăsaţi singuri pentru o perioadă de timp în România, datorită faptului că unul sau ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate. Minorii sunt încredinţaţi bunicilor, unchilor sau vecinilor, iar în momentul de reîntregire a familiei, cu greu reuşesc să stabilească un echilibru familiar.
Unul dintre obiectivele noastre este şi acela de a reconstrui raportul familiar între părinte şi copil, iar pentru a putea face acest lucru, o echipă formată dintr-un psiholog şi un asistent social va oferi susţinere psihologică şi va însoţi aceste familii vulnerabile pe drumul spre recuperarea unui raport familiar sănătos.
„Nimeni nu poate creşte singur” este viitorul copiilor şi tinerilor români, romi sau nu, care sunt la risc de abandon sau neglijenţă, este o parte integrantă a viitorului Europei; a contribui la îmbunătăţirea acestuia trebuie să devină important pentru cetaţenii români, romi, italieni şi europeni în general, care cred în principiile şi valorile unei Europe unite.
În cazul în care aveţi probleme de tipul celor specificate mai sus, sau cunoaşteţi persoane cu astfel de probleme, vă rugăm să ne contactaţi şi vom fi bucuroşi să vă oferim gratuit ajutorul de care aveţi nevoie. Ne puteţi contacta la nr.de tel: (0039)328/46.46.477 sau la adresa e-mail: [email protected] – Concetta Ricciardi.
În ceea ce priveşte rezultatele cercetării, acestea vor fi prezentate în cadrul Conferinţei intermediare a Proiectului Pro Child, care va avea loc pe 18 martie 2012 la Accademia di Romania la Roma (piaţa José de San Martin, 1).
Roxana Lupu, responsabil comunicare tel: (0039)328/33.43.585 [email protected]Mai multe informaţii despre proiectul Pro Child:
www.nimeninupoatecrestesingur.eu sau www.nessunopuocresceresolo.eu