Conform tradiției, Asociația Propatria propune pentru al treilea an consecutiv „Concertul de Crăciun”, în superba atmosfera pe care o dă la Roma, Sala Baldini – Biserica Santa Maria în Campitelli.
Un eveniment unic, dedicat Crăciunului, special pregătit de tinerii artiști români descoperiți și promovați de către Festivalul Tinerelor Talente Propatria desfășurat și în 2013 în perioada mai-iunie. Ne dorim ca în fiecare an publicul român și italian să descopere cu plăcere și curiozitate piese muzicale noi dar și pe cele deja celebre, virtuos interpretate de acești muzicieni de excepție. Tinerele noastre talente vor fi însoțite pe parcursul spectacolului de către muzicieni italieni cu care zi de zi împărtășesc bucuria muzicii. Un exemplu clar că muzica este limbajul universal care unește popoarele și depășește orice fel de bariere de limbă și cultură.
Vom asculta un repertoriu de C. Monteverdi, J.S. Bach, Bach-Busoni, G.F. Handel, W.A. Mozart, G. Rossini, A. Adam, C. Saint-Saens, și alții…precum și compoziții în prima audiție. Evenimentul va avea loc pe data de 19 decembrie, la ora 18.00 cu participarea Cezarei Buzilă (vioară), Isabelle Haile (soprano), Dennis Rossi (pian), Massimo Paffi (pian) și Ansamblul Arțăraș (Rep. Moldova).
Ca de fiecare dată incercăm să oferim la scară redusă modelul unei societati integrate arătând concret puterea de transformare pe care o colaborare pe plan social si cultural îl poate crea. Artiștii, cu diferitele repertorii, converg întrun ansamblu muzical uman într-o îmbrățișare de respect reciproc pentru artă și reciproc pentru diversitate. Cele două dimensiuni, pe de o parte tinerii muzicieni participanți și de cealaltă parte publicul, contribuie la crearea unei sensibilității interculturale, dând idea unui unic corp capabil sa converseze în diversitatea care, prin muzică reușește să deschidă o ușă spre realizarea unui dialog intercultural fără diferențe, cu un limbaj artistic unic, consonant și de susținere.
Ne vor însoți pe parcursul serii Cezara Buzilă (17 anni) studentă la clasa de vioară a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, profesor Massimo De Bonfils, componentă a “Juniorchestra”- Academia Santa Cecilia- Parco della Musica din Roma, 1-a vioară a orchestrei ”Il Setticlavio” din cadrul Asociației “La Settima nota” din Manziana.
M. Massimo Paffi, dirijorul orchestrei și al corului „La settima nota” di Manziana, laureat al Conservatorului „Santa Cecilia” din Roma, un profesionist care în ultimii ani și-a lărgit orizontul experimentând diverse stiluri muzicale, dând o atenție particulară stilului Spirituals și Gospel. Esperienţa sa artistică s-a îmbogățit cu colaborarea artiștilor Toto Torquati (pianist-aranjament muzical) și a soliștilor Harold Bradley şi Joy Garrison. În concertul nostru îl vom întâlni în calitate de pianist, acompaniator al tinerei violiniste romance Cezara Buzilă.
Isabelle Haile (20 ani) o tânără soprană originară din Repubblica Moldova, premiată în prima ediție a Festivalului Tinerelor Talente și protagonistă împreună cu Mădălina Borma (soprano), Cipriana Smărăndescu (clavecin și pian), Andrea Riderelli (pian) și Deniss Grossi (pian) în concertul de deschidere a celei de a doua ediții a Festivalului Propatria din 2012, ca de altfel solistă în numeroase alte concerte propuse și realizate de către asociația noastră. Eleva sopranei Angela Buci, a fost membră de la “Cantoria dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia” din Roma, membră a corului Aramus – Biserica Santa Maria degli Angeli în 2012 transferându-se pentru studii la Londra unde continuă să facă parte din “The London Youth Choir”.
Dennis Grossi pianist, student la clasa de compoziție a Conservatorului Santa Cecilia, a fost unul dintre protagoniștii concertului inaugural al Festivalului Tinerelor Talente Propatria ,a 2-a ediție din 2012 . Ne va onora și de această data aducând în atenție piese cunoscute de C. Monteverdi, J.S. Bach, Bach-Busoni, G.F. Handel, W.A. Mozart, G. Rossini, A. Adam, C. Saint-Saens alături de Isabelle Haile dar și compoziții proprii ,unele dintre care în primă audiție.
Grupul ARȚĂRAȘ (Rep. Moldova), Director artistic Lidia Bolfosu, ca în fiecare an ne va ajuta să aducem în atenție frumoasele noastre tradiții de Crăciun .
Vom incerca readucerea în prim plan a atmosferei sărbătorilor de iarnă din România și Republica Moldova , în respectul păstrării autenticității tradițiilor populare în mijlocul comunității românești. Din vremuri vechi, colindele, datinile și obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevărată școală de virtuți morale, întărind simțămintele de frățietate și de bună înțelegere. Toate aceste activități pe care ne străduim să le punem în practică sunt acțiuni care vizează păstrarea identității naționale și în mod special crearea acesteia în rîndul tinerilor români care trăiesc departe de țara mamă. În același timp încercăm să evidențiem buna integrare pe care aceștia o au în societatea italiană și în primul rând rând să arătăm publicului italian o imagine nouă despre România și poporul ei, diversă de cea pe care și-a format-o în ultimii ani.
La realizarea acestui eveniment ne bucurăm de colaborarea Asociației „Parintilor Români din Italia”, ONG ”Un mondo sereno”, Asociația socio-culturală „Dacia” și Asociația „Noi Suntem Români”, Asociația ”La settima nota” Manziana.
Mioara Moraru, vicepreședinte PROPATRIA