Menu
in

100 de ani de la Pacea de la Bucureşti, simpozion la Institutul de Cultură de la Veneţia

În perioada 14 -15 iunie 2013, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează simpozionul şi expoziţia multimedia dedicată aniversării a 100 de ani de la Pacea de la Bucureşti din 1913 cu titlul „Lunga Criză. Italia, România şi Sud-Estul European de la 1908 la Pacea de la Bucureşti (1911-1913)”.



Evenimentul este organizat în colaborare cu Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii Roma Tre, Academia Română, Asociaţia Italiană de Studii Sud-Est Europene, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi beneficiază de patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

IRCCU Veneţia marchează astfel împlinirea a 100 de ani de la Pacea de la Bucureşti (1913), moment de referinţă în istoria diplomatică a României moderne.

Al doilea război balcanic şi Conferinţa de pace de la Bucureşti – prima conferinţă internaţională post-conflict organizată fără participarea Marilor Puteri – au subliniat rolul proeminent al ţării noastre în Sud-Estul european ca factor stabilizator în balanţa de putere regională.

Prin participarea unor specialişti români de marcă, ne exprimăm certitudinea că evenimentul va contribui la buna promovare a culturii române în străinătate prin aducerea în dezbaterea internaţională a unei teme de mare interes atât pentru istoria românească, cât şi pentru istoria relaţiilor internaţionale.

Prima zi a lucrărilor simpozionului (vineri, 14 iunie) se va desfăşura la Universitatea Ca’ Foscari, în Sala Marino Berengo iar cea de-a doua zi (sâmbătă, 15 iunie) la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în sala de conferinţe „Marian Papahagi”.

Vor participa cu comunicări:

  • Alberto Basciani (Universitatea Roma Tre),
  • Massimo Bucarelli (Universitatea din Salento),
  • Ion Bulei (Universitatea din Bucureşti),
  • Daniel Cain (Academia Română, Institutul de Studii Sud-Est Europene, Bucureşti),
  • Adrian Bogdan Ceobanu (Academia Română, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi/Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi),
  • Emanuela Costantini (Universitatea din Perugia),
  • Antonio D’Alessandri (Universitatea Roma Tre),
  • Rudolf Dinu (Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia),
  • Aldo Ferrari (Universitatea Ca’ Foscari Veneţia),
  • Egidio Ivetic (Universitatea din Padova),
  • Fabrice Jesné (Universitatea din Nantes),
  • Tatjana Krizman Malev (IRSML Friuli Venezia Giulia, Trieste),
  • Claudiu Topor (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi),
  • Francisco Veiga (Universitatea Autonomă din Barcelona),
  • Gianluca Volpi (Universitatea din Udine).

Preşedinţi de sesiuni: Dan Berindei (Academia Română), Francesco Guida (Universitatea Roma Tre) şi Bianca ValotaCavallotti (Universitatea din Milano).

Expoziţia cu acelaşi titlu va fi proiectată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia în perioada 14-21 iunie 2013 şi în sălile de desfăşurare a simpozionului.

La pregătirea materialului documentar și fotografic au colaborat: Ministerul Afacerilor Externe –Unitatea Arhive Diplomatice, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Centrul Româno-Italian de Studii Istorice (CeRISS).

Evenimentul se înscrie în activitatea specifică tradiţiei ştiinţifice şi academice a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Casa Română de la Veneţia fiind fondată de marele istoric Nicolae Iorga pentru a facilita în primul rând accesul cercetătorilor români la extraordinarul fond documentar existent în arhivele şi bibliotecile veneţiene şi, totodată, pentru a încuraja studiul istoriei relaţiilor României şi ale Sud-Estului European cu Italia.

Sursa: Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version