Menu
in

Voci și figuri ale diplomației românești în Italia (XIX-XX): Seminar de Studii Istorice

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Departamentul de Științe Politice a Universității Roma Tre, Centrul Româno-Italian de Studii Istorice (Universitatea din București) – CeRISS, Asociația Italiană de Studii Istorice a Europei Centrale și Orientale – AISSECO, organizează la Roma vineri, 19 octombrie 2018, începând cu orele 14.30, seminarul de studii istorice cu ocazia aniversării a 140 de ani de la recunoașterea internațională a independenței României (1878-2018), cu titlul Voci e profili della diplomazia romena in Italia (XIX-XX)

La acest eveniment vor participa cercetători și profesori de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Universitatea Roma Tre, Universitatea din Perugia, Universitatea din Bari, Universitatea din Cassino, Accademia di Romania in Roma.

Program:

14:30 – Saluturi: Rudolf Dinu (Accademia di Romania in Roma), Francesco Guida (Università Roma Tre)

14:45 – Bogdan Ceobanu (UAIC), Constantin G. Nanu – Profilul unui Secretar general al MAS și ministru plenipotențiar al României în Italia (1909-1911)/ Constantin G. Nanu – profilo di un segretario generale del MAE e inviato straordinario della Romania in Italia

15:10 – Discussant : Emanuela Costantini (Università di Perugia)

15:35 – Adrian Vițalaru (UAIC), La apogeul carierei: Alexandru Duiliu Zamfirescu – șeful misiunii diplomatice a României la Roma (aprilie 1938 – septembrie 1939)/ All’apice della carriera: Alexandru Duiliu Zamfirescu – Ministro plenipotenziario della Romania in Italia (aprile 1938 – settembre 1939)

16:00 – Cristina Preutu (UAIC), Oglinzile diplomației: misiune lui Raoul Bossy în capitala Italiei: (1939-1940) / Lo specchio della diplomazia: la missione di Raoul Bossy a Roma (1939-1940).

16:25 – Discussant: Luciano Monzali (Università di Bari)

16:50 – Ionuț Nistor (UAIC), Vasile Grigorcea – ministru în Italia. Perspective asupra noii hărți politice a României în 1941 / Vasile Grigorcea – Ministro in Italia. Prospettive sulla nuova mappa politica della Romania nel 1941

17:15 – Discussant: Alberto Basciani (Università Roma TRE)

Discussant : Emanuela Costantini (Università di Perugia), Alberto Basciani (Università Roma TRE), Luciano Monzali (Università di Bari), Rudolf Dinu (Accademia di Romania in Roma).

În urmă cu 140 de ani, în iulie 1878, independența României era recunoscută de către reprezentanții Marilor Puteri, participanți la lucrările Congresului de la Berlin. Începea o nouă etapă pentru diplomația românească și „actorii” săi.

40 de ani mai târziu, în 1918, și ca urmare a eforturilor diplomaților români, se realiza România Mare, ce semnifica finalul unui proiect politic promovat de elitele românești încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Italia a reprezentat un partener diplomatic important pentru România, fiind, în diverse perioade, nu doar „sora latină” mai mare, ci și un important aliat al regatului nord-danubian în arena internațională. De aceea, autoritățile române au căutat să numească la Roma diplomați cu experiență, figuri importante ale diplomației românești, precum Dimitrie I. Gr. Ghica, Alexandru Em. Lahovari, Raoul Bossy etc..

Recuperarea unor aspecte mai puțin cunoscute ale relațiilor româno-italiene se poate face și prin intermediul analizei activității unor diplomați români în Italia, de aici și una dintre mizele demersului nostru. Astăzi, la 100 de ani de la evenimentele din 1918, găsim prilejul potrivit pentru a recupera istoriografic biografia și activitatea câtorva dintre diplomații trimiși să reprezinte România în cetatea eternă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version