Narcis Adrian Manole (foto), de 27 de ani, s-a spânzurat pe 6 septembrie cu un cearceaf într-o celulă a închisorii Petrusa din Agrigento (Sicilia). Bărbatul, cu antecedente penale, fusese arestat cu câteva zile înainte, de carabinierii din Canicattì cu acuzaţiile de rezistenţă, violenţă, ultraj şi lovirea unor oficiali publici. Procurorii au deschis un dosar şi cercetează ipoteza unei "instigări la sinucidere".Pentru faptele de care era acuzat, românul ar fi primit o pedeapsă minimă.
Faptele
Pe 1 septembrie, într-o piaţă din faţa bisericii San Domenico din Canicattì, a avut loc o încăierare furibundă între câţiva români. Au sosit carabinierii. Manole ar fi încercat să-l lovească pe un bătrân şi apoi s-ar fi năpustit asupra militarilor, rănind doi dintre ei.
Iată raportul carabinierilor: "La ora 19:40 a zilei de 1 septembrie 2011, personalul de la secţia radiomobilă din subordine, intervenit în piazza San Diego în urma semnalări telefonice parvenite pe numărul de intervenţie rapidă 112, care semnala o încăierare, a arestat în flagrant delict pentru rezistenţă, violenţă, ultraj şi lovire a unor oficiali publici în exerciţiul funcţiilor lor, pe cetăţeanul român Manole Narcis Adrian, de 27 de ani, cu antecedente penale, domiciliat în Canicattì.
În particular s-a stabilit că acesta, în stare de ebrietate, învârtind o curea pentru pantaloni încerca să lovească un pensionar localnic cu care avusese o altercaţie cu puţin timp înainte.
Pe timpul fazelor menţionate ale intervenţiei militarilor, Manole Narcis Adrian “reacţiona violent opunându-se arestării şi lovindu-i de mai multe ori pe cei doi militari care operau, cărora le provoca diverite leziuni tratate la Urgenţă".
Narcis Manole ar fi trebuit să compară la Tribunal pentru procesul de pe 4 octombrie.
Supraaglomerare în Penitenciarul din Agrigento
"Aceasta este a 45-a sinucidere care s-a produs de la 1 ianuarie 2011 până astăzi", a afirmat secretarul general al sindicatului UILPA Penitenziari, Eugenio Sarno, care adaugă: "La Agrigento denunţăm de mai mult timp condiţiile de gravă supraaglomerare şi de carenţă logistică. în penitenciarul din Agrigento sunt deţinute 482 de persoane în faţa unei capacităţi maxime de 248 de locuri".
“Nu a fost vizitat de un psiholog”
Asupra cazului lui Narcis Manole a intervenit deputatul regional al Pd Pino Apprendi, aflat în vizită la închisoarea Petrusa. "Recentul suicid al unui tânăr a evidenţiat întreagul dramatism al acestei situaţii de urgenţă din închisori – a spus Apprendi – din moment ce bărbatul, în celulă de şase zile, nu întâlnise încă un psiholog deşi după trei zile îi prescriseseră un control medical".
Singur în celulă
Narcis Manole avea antecedente penale în Italia şi România pentru viol, tâlhărie, şantaj, încăierări şi altele. A fost arestat şi în 2007 pentru şantajarea a câţiva dintre conaţionalii săi, împreună cu doi fraţi de-ai săi. În urma arestării de pe 1 septembrie, judecătorul Ezio Damisia a stabilit pentru 4 octombrie data procesului în care să se discute despre situaţia sa judiciară. Adrian Narcis Manole era închis într-o celulă de maximă siguranţă a penitenciarului agrigentin, tocmai din cauza “periculozităţii sale sociale”. Sectorul penitenciarului în care fusese închis este caracterizat de maximă atenţie a agenţilor de poliţie penitenciară, spune conducerea închisorii. Aici se efectuează controale în celule la fiecare zece minute. Românul ar fi aşteptat momentul potrivit şi s-a spânzurat.
Familia “cere justiţie”
Vestea sinuciderii s-a răspândit imediat. Sindicatul a spus că o posibila motivaţie a decesului ar fi trebui pusă pe seama supraaglomerării din penitenciar. "Nu cred că are legătură cu situaţia actuală – explică directorul Russo pentru cotidianul La Sicilia – şi pentru că deţinutul era singur în celulă. Mai mult, ar trebui să evidenţiem cum au fost dejucate alte tentative în ultimele luni". Cuvintele directorului de la Petrusa cu siguranţă nu au fost ascultate în inima nopţii, după tragedie, de rudele tânărului mort. Câteva dintre acestea s-au prezentat în faţa închisorii pentru a-şi manifesta furia şi pentru a arăta cu degetul către personalul penitenciarului. Un frate al defunctului a "cerut justiţie" prin intermediul unei televiziuni locale.
"Instigare la sinucidere"
Procuratura din Agrigento a deschis o anchetă cu ipoteza de infracţiune de "instigare sau ajutor la suicid", într-un dosar cu autori necunoscuţi, scrie “La Sicilia”.
Cazul Tomoroagă
Rudele au cerut să se facă lumină asupra celor întâmplate, spunând că Manole nu s-ar fi gândit sau încercat niciodată să se sinucidă. De la începutul lunii august, în închisorile italiene au avut loc 10 sinucideri, între care doi români, Narcis Adrian Manole şi Ioan Tomoroga.
Pe 8 august, Ioan Tomoroga, de 28 de ani, s-a spânzurat în celula de siguranţă a cazarmei carabinierilor din Pontremoli (Massa Carrara). Bărbatul fusese arestat pentru că îşi sechestrase soţia. Carabinierii, chemaţi de câţiva vecini, au intervenit după ce bărbatul se dusese la locuinţa din Pontremoli unde femeia trăia singură de circa 20 de zile după ce se separase de soţ, cu care era căsătorită de 5 ani.
Românul a fost arestat pentru sechestrare de persoană şi a fost închis în celula de siguranţă de la cazarma din Pontremoli în aşteptarea transferării la închisoarea din Massa Carrara. Tocmai pentru a evita gesturi extreme, fusese lăsat fără şireturile de la pantofi, curea şi blugi. Bărbatul însă şi-a scos tricoul, l-a legat de grilajul de la vizeta uşii şi de gât. Apoi s-a aşezat pe un scaun lăsându-se să cadă. Moartea s-a produs prin asfixiere.