Cum funcţionează: hoţii montează o agrafă metalică în dispozitivul de expulzare a banconotelor. E vorba de un fel de “furculiţă” care nu poate fi văzuta de utilizatori.
Operaţiunea de retragere a banilor se desfăşoară normal: clientul băncii introduce codul pin şi suma pe care doreşte să o scoată. Dar, în momentul în care aşteaptă ieşirea banilor, are surpriza să constate că, deşi mesajul de pe ecran indică terminarea corectă a operaţiunii, din bancomat nu a ieşit nicio banconotă. Banii rămân blocaţi de “furculiţă”.
De obicei, clienţii înşelaţi se îndepărtează de bancomat, convinşi că au de-a face cu o defecţiune tehnică.
În acel moment intervin hoţii, care deblochează sistemul rudimentar şi scot banconotele.
În ultimele zile, mai mulţi români au fost reţinuţi pentru folosirea “furculiţei”. Pe 31 octombrie trei tineri au fost arestaţi după ce au fost surprinşi recuperând suma de 1400 de euro dintr-un bancomat din Roma. Pe 5 noiembrie, alţi doi româniau fost arestaţi la Guidonia, după ce au folosit aceeaşi metodă. Poliţiştii din Guidonia au difuzat un video în care se observă cum cei doi tineri încearcă să recupereze banii din bancomat.
Poliţia italiană recomandă ca toţi clienţii băncilor care folosesc bancomate şi cărora nu le sunt eliberate banconotele, să rămână pe loc şi sune imediat la 112.