in

Titus Corlățean despre protestele din diaspora: „Pe lângă oamenii de bună credință, au fost și provocatori din sistemul securist pe care Băsescu l-a construit”

Peste 161.000 de persoane au reuşit să voteze în străinătate, potrivit BEC. În Italia au votat circa 35.000. Dacă votul ar fi fost organizat mai bine, ar fi reuşit să voteze mai multe persoane, cu siguranţă.

Deja este record. În primul tur la alegerile din 2009, din 22 noiembrie, la cele 55 de secţii de votare din Italia (la fel ca acum) au votat circa 25.000 de persoane. În 2009, la al doilea tur de scrutin, din 6 decembrie la prezidenţiale, în străinătate au votat 147.754 electori. În Italia au votat atunci 42.676 persoane.

Dar sute de oameni au stat la cozi şi nu au reuşit să voteze. Cozi infernale s-au văzut la secţiile din Roma, Torino, Paris, Londra, Coslada, Viena, Bruxelles, Munchen, Stuttgart, Chişinău. Mulţi dintre cei care au stat la coadă au sperat că votul va fi prelungit după ora 21:00. La câteva secţii au fost proteste şi a fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru calmarea spiritelor.

Deşi în cursul zilei au fost mai multe apeluri publice de prelungire a programului de vot (între care cele făcute de Monica Macovei, deputatul Aurelian Mihai şi Daniel Ţecu, preşedintele FADERE – Federația asociațiilor de români din Europa), Biroul Electoral Central nu a acceptat prelungirea.

Procedura a fost îngreunată nu de completarea declaraţiilor pe proprie răspundere, care în general au fost completate înainte de intrarea în secţie, ci de numărul mic al cabinelor de vot, al ştampilelor, al membrilor comisiilor şi în primul rând de timpul pierdut pentru copierea de mână a tuturor datelor din buletinul de identitate în listele de alegători.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat că mai multe ambasade au cerut prelungirea programului de votare, însă Biroul Electoral Central nu a acceptat.

„Au fost câteva solicitări de la unele ambasade, inclusiv cea de la Londra, de prelungire a programului de votare. BEC, în baza legii, a decis că nu se va prelungi și noi am luat act de această decizie. E decizia BEC-ului și nu o critic”, a spus Corlățean, la Antena 3.

„BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluență și a luat această decizie de a se completa această declarație mai la liber, așa, în afara ambasadei chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procedurii de vot. BEC-ul a procedat pe fond corect pentru că a dorit să evite orice formă chiar de fraudare, așa cum a fost în 2009. Dar s-a accelerat procedura și aceasta s-a văzut și în Spania, acolo unde s-a încheiat procesul de vot (…) în toate cele 38 de secții de votare — tot atâtea cât s-au organizat și în 2009 — corect, chiar dacă a fost afluență, au votat toți. Singura excepție, din ce mi-a comunicat Ambasada, la Valencia, unde doar 50 de cetățeni, cu părere de rău o spun, nu au putut să voteze, dar în rest au votat toți”, a explicat Corlățean.

Biroul Electoral Central (BEC) a invitat reprezentanţii MAE la o întâlnire pentru găsirea unor soluții viabile pentru buna desfășurare în străinătate a turului II de scrutin.

O altă cauză a votului lent a fost şi faptul că mulţi reprezentanții din partea partidelor politice nu s-au prezentat în dimineața votului la multe secţii din străinătate, a mai spus Titus Corlățean. Pe lângă condiţii obiective, ministrul de Externe spune că au existat şi înscenări ale „securiştilor” lui Băsescu.

Titus Corlățean, a declarat, duminică seara, că pe lângă românii de bună credință, care nu au putut vota la secțiile de votare din unele ambasade și au protestat pentru acest lucru, au fost și „provocatori care încearcă să forțeze lucrurile”.

Corlățean a explicat că asemenea oameni au fost și la protestul din fața Ministerului Afacerilor Externe.

„Și la sediul MAE există un grup de protestatari cu Miliția Spirituală, cu Salvăm și așa mai departe… Deci pe lângă oamenii de bună credință, care au dorit să voteze și le respectăm această decizie, au fost și provocatori, deci oameni care fac parte din anumite grupări și este același sistem securist pe care Traian Băsescu l-a construit în toți acești ani: provocatori și oameni care încearcă să forțeze lucrurile”, a afirmat șeful diplomației române, la Antena 3.

Premierul a declarat, la o televiziune de ştiri, că spre deosebire de 2009, „acum nu s-au fraudat” ”A fost exact acelaşi număr de secţii de vot ca în 2009. Dar, spre deosebire de 2009, de data asta nu se mai fraudează votul. În 2009 s-a furat în diaspora. Acum vedeţi, dacă nu se fraudează, la Paris se face coadă”, a declarat Victor Ponta la o televiziune de ştiri, conform Gândul. Klaus Iohannis a caracterizat drept o ”bătaie de joc” modul în care s-a organizat votul din diaspora.

”Cu diaspora a fost o bătaie de joc şi trebuie făcută o analiză foarte clară. În acest fel nu putem să tratăm românii de afară. Oamenii au ieşit masiv la vot, o bătaie de joc care trebuie să înceteze o data pentru totdeauna. Noi am avut un proiect de vot prin corespondenţă, PSD s-a temut, dacă toţi românii ar fi votat i-am fi rupt din primul tur”, a spus Iohannis.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

DE CE NU SI ITALIA? Ambasadorii din Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și R. Moldova, convocați la București

Iohannis a uitat de românii din străinătate în secunda doi: Diaspora? Care diaspora? VIDEO