Sâmbătă 6 septembrie 2008, preşedintele Băsescu a fost primit de Suveranul Pontif la reşedinţa papală de la Castel Gandolfo, lângă Roma. Preşedintele României l-a invitat pe Papa Benedict al XVI-lea în România.
Convorbirile dintre şeful statului român şi Suveranul Pontif au fost tete-a-tete timp de 15 minute, în biblioteca privată a Papei. Preşedintele Traian Băsescu i-a oferit Papei Benedict al XVIlea o icoană pe sticlă, un album foto cu biserici din Ţara Haţegului şi o emisiune filatelică dedicată actualului pontificat, primind, la rândul său, o medalie pontificală. Icoana pe sticlă oferită de şeful statului are ca temă "Masa împărătească".
Şefului statului i-a mai oferit Suveranul Pontif un album fotografic cu biserici de piatră din Haţeg, precum şi o emisiune a Romfilatelia cuprinzând două timbre dedicate inaugurării pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.
Suveranul pontif a oferit preşedintelui României o medalie pontificală, iar soţia preşedintelui, Maria Băsescu, a primit un rozariu. Şeful statului s-a întâlnit, sâmbătă, şi cu cardinalul Tarcisio Bertone, Secretar de Stat al Sfântului Scaun, căruia i-a conferit ordinul Steaua României în grad de colan.
Biserici pentru români
Traian Băsescu a declarat că a discutat cu Papa despre comunitatea de români din Italia: "În discuţia cu Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea am mulţumit pentru susţinerea pe care Sfântul Scaun şi Sfântul Părinte au dat-o în mod direct, în intervenţii directe, românilor din Italia şi, de asemenea, am făcut o analiză a evoluţiilor viitoare ale comunităţ ii româneşti în Italia şi nu numai. În principal, putem constata ajutorul extraordinar pe care Sfântul Scaun şi Biserica Catolică îl dau comunităţilor de români din Italia şi din Spania, în mod deosebit.
Aflându-mă în Italia, Italia a fost subiectul principal şi, spre exemplu, atât în discuţia cu Cardinalul Tarcisio Bertone, cât şi cu Sanctitatea Sa s-a menţionat faptul că, Biserica Catolică a pus la dispoziţia românilor câteva zeci de biserici, aproape o sută de biserici catolice, în care preoţi români ortodocşi ţin slujbele la care participă cetăţenii români ortodocşi. Acest lucru este extrem de important şi, în discuţiile pe care le-am avut, în mod deosebit cu Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Vaticanului.
Am insistat pe continuarea acestui program, pentru că în jurul bisericilor în care se slujeşte pentru cetăţenii români ortodocşi se formează parohiile, parohii care devin singurul reper al comunităţ ii românilor din Italia. Aici comunităţile de români se pot consolida, se întâlnesc, vorbesc, îşi păstrează limba, cultura, credinţa."
Băsescu a spus că obiectivul vizitei "este să consolidăm relaţia nu numai la nivelul întâlnirilor politice, dar şi prin extrem de influenta poziţie a Sanctităţii Sale în lumea catolică. În acelaşi timp, discuţiile cu Sanctitatea Sa, ca de altfel şi cu Secretarul de Stat al Vaticanului, vor viza şi modul cum românii din Italia sunt ajutaţi, cei în dificultate, mai ales că atât Sfântul Parinte, cât şi demnitari ai Vaticanului au avut poziţii extrem de favorabile pentru cetăţenii români aflaţi în dificultate în Italia".
Preşedintele l-a invitat pe Suveranul Pontif în România, preşedinţia afirmând că a fost de fapt o reînnoire a invitaţiei transmise oficial Sfântului Scaun în 2006, ca Papa Benedict al XVl-lea să facă o vizită în România.
"Poziţia Statului român, a preşedintelui României este cea firească: în 2006, eu, în calitate de şef al statului, am adresat Sfântului Părinte, tot în calitate de şef de stat, invitaţia de a vizita România. Sigur, i-am adus aminte Sfântului Părinte, am reiterat invitaţia din 2006. În general, la astfel de invitaţii se dau răspunsuri pozitive.", a precizat Băsescu.
Cu o oră înainte de a pleca în Italia, preşedintele Traian Băsescu a avut o convorbire telefonică cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-a "informat" că intenţionează să-i adreseze Papei invitaţia de a veni în România.
Patriarhul Daniel l-a informat pe şeful statului că este necesar şi acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum s-a procedat în 1999 la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.
"Preşedintele României l-a informat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel despre intenţia de a-i adresa Sanctităţii Sale Papa Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România în cursul anului 2009. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat faptul că o astfel de invitaţie este posibilă la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state, România şi Vatican, dar că pentru o invitaţie oficială din partea Patriarhiei Române este necesar şi acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cum s-a procedat şi în cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (1999)", se arată într-un comunicat al Patriarhiei.
Preafericitul Daniel a transmis, prin Traian Băsescu, un mesaj Papei: "Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis întâistătătorului Bisericii Romano-Catolice salutul său frăţesc şi a reînnoit mulţumirile pentru apelul făcut de Papă în favoarea comunităţii ortodoxe româneşti din Italia, adesea atacată pe nedrept în presa italiană", se mai spune în comunicatul BOR.