Menu
in

Semnal de alarmă tras de profesorul Francesco Paganelli: „Copiii români nu știu sau ignoră istoria țării lor”

Nu a cerut fonduri şi nu a emis pretenţii, făcând-o din pură prietenie şi convingere. După o muncă asiduă de peste un an, profesorul Francesco Paganelli, cunoscut românilor din Torino ca un mare iubitor al tradiţiilor şi istoriei ţării noastre, a prezentat publicului volumul „La Romania e i suoi personaggi”, o succintă prezentare enciclopedică a României.

Volumul este destinat, după cum spune autorul, „creării unui instrument accesibil pentru publicul mai puţin familiarizat cu istoria şi cultura României, care să constituie un punct de plecare pentru o ulterioară aprofundare”.

Prezentarea cărţii, dedicată „soţiei mele, Nicoleta, şi tuturor prietenilor mei români (sau de limbă română) care mi-au transmis dragostea pentru istoria, muzica, tradiţiile şi cultura României”, a avut loc duminică 27 aprilie, la sala de festivităţi a asociaţiei Frăţia, profesorul Paganelli fiind vicepreşedinte al asociaţiei.

Pe parcursul a peste trei sute de pagini sunt trecute în revistă principalele evenimente istorice care au marcat parcursul României în epoca modernă, personajele cheie care au influenţat viaţa culturală, politică şi socială a ţării, unul dintre capitole incluzând date foarte interesante despre emigraţia italiană în România secolului XIX, cartea dezvelind detalii importante şi destul de puţin cunoscute chiar şi cititorului familiarizat cu aceste aspecte.

„Ideea acestei lucrări mi-a venit în biblioteca asociaţiei, unde pereţii care nu sunt acoperiţi de rafturi de cărţi sunt practic tapetaţi cu imaginile marilor personaje ale României. Chipurile acestea m-au atras întotdeauna şi am fost curios să le cunosc îndeaproape povestea, însă am întâlnit şi mulţi oaspeţi italieni care erau interesaţi. Toate acestea m-au determinat să încep munca de cercetare care a durat aproape un an şi s-a concretizat în această carte”.

Impresionant este, însă, cel de al doilea motiv care a dus la zămislirea lucrării, acesta constituind în acelaşi timp un semnal de alarmă pe care autorul italian îl transmite autorităţilor române şi responsabililor diasporei: „Am mai observat, vorbind cu copii români care vin în asociaţie, că nici ei, mai ales cei care sunt în Italia de mult timp, nu cunosc sau ignoră istoria acestor personaje.

Este un fapt evident că generaţia de români născuţi în Italia şi care învaţă aici pierde sau nici măcar nu are cunoştinţe despre istoria şi cultura ţării lor. Este un lucru grav şi toţi cei care, în diverse moduri sau din diverse posturi, iubesc România trebuie să se implice în încercarea de a mărgini acest fapt”.

Pentru a facilita accesul la lucrare, publicată în limba italiană însă de un real folos şi pentru publicul român, a fost aleasă editarea privată, costul unui volum fiind de doar 10 euro.

Profesorul Francesco Paganelli s-a născut în anul 1945 la Corato, în Puglia, „emigrând” la rândul său în Nord cu 45 de ani în urmă şi desfăşurând aici o vastă activitate asociativă dedicată în primul rând integrării şi sprijinului imigraţiei.

Eugen Vîlcu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version