Italienii care vor să divorţeze, dar nici nu vor să plătească taxele mari percepute de autorităţile din Italia, aleg de multe ori alte țări pentru a-şi desface căsătoriile. Printre ele şi România.
Judecătorul James Munby a aflat că italienii şi-au falsificat reşedinţa, mutându-se fraudulos în Marea Britanie pentru a evita un proces de divorţ de durată şi deseori costisitor.
Înşelătoria a ieşit la iveală în momentul în care şi-a dat dat seama că, în 179 de cazuri, unul dintre soţi a dat aceeaşi adresă – High Street, Maidenhead, Berkshire, care nu reprezintă o reşedinţă, ci mai degrabă un oficiu poştal. Încă un cuplu a dat o adresă în Epsom, Surrey.
Toţi cei au cerut divorţul trăiesc în Italia, însă cei care vor să se despartă legal în această ţară se confruntă cu perioada obligatorie de separare, de trei ani. Ei pot evita acest lucru profitând de legislaţia Uniunii Europene, care recunoaşte divorţurile acordate în orice stat membru.
După obţinerea unei reşedinţe străine, italienii pot însă să depună actele pentru divorţ după doar şase luni. România a devenit, în mod special, o destinaţie aleasă de turiştii italieni care vor să divorţeze.