Păţania unei românce din Mantova ilustrează perfect proverbul cu vrabia din mână. Menajeră de 31 de ani, atrăgătoare, de şapte ani locuieşte şi munceşte la Mantova. De câteva luni s-a mutat în casa angajatorului, 55 de ani, patron al unui atelier mecanic, a cărui concubină devenise, în ciuda diferenţei de vârstă.
Cu toate acestea femeia era neliniştită, căuta altceva. Iată că ocazia a fost creată de curiozitatea sa pentru noi orizonturi şi cunoştinţe. Pe internet, românca a început să discute pe chat pe o reţea de socializare cu un bărbat de aceeaşi vârstă, care s-a dat drept un soldat din Marina SUA în misiune pe Marea Mediterană.
“Mi-ar plăcea să te văd”, a propus el după vreo două săptămâni de dicuţii pe chat. Nicio problemă: contact video pe Skype şi amiciţia a luat o întorsătură diferită.
“Eşti foarte frumoasă” a declarat el imediat ce a apărut chipul femeii pe ecran. Nici falsul puşcaş marin nu arăta rău, era musculos şi ras aşa cum trebuie să fie un militar din trupele de asalt. Chiar dacă nu s-a arătat niciodată în uniformă. “Te pot contacta numai când sunt liber de la muncă” s-a justificat.
Dacă ea ar fi avut vreo suspiciune, acestea au dispărut când a primit propunerea de a merge să trăiască în Statele Unite.
“Chestiune de patru luni, timpul necesar încheierii misiunii în Europa”. Între timp, însă, “nu ai putea să-mi trimiţi nişte bani pentru călătoria ta, pentru cartea de şedere şi noua casă? Ţi-i restitui imediat ce soseşti”. Acum douăzeci de zile i-a trimis prin transfer bancar şase mii de euro, toate economiile acumulate în ani de zile de muncă în Italia.
De atunci, falsul puşcaş marin este de necontactat. Odată cu economiile au dispărut locul de muncă, casa şi angajatorul iubit care, descoperind că a fost înşelat în mod virtual, a concediat-o şi a alungat-o de acasă. Povestea a ajuns prima dată la carabinieri şi apoi la poliţia poştală. Dar este foarte puţin probabil ca escrocul să fie găsit şi pus să restituie banii. (sursa: Gazzetta di Mantova)