in

Român de 30 de ani, mort de infarct în închisoare la Sassari

Viorel Neicu, de 30 de ani, s-a simțit rău în dimineața zilei de 2 august și a murit imediat. Este primul mort în moderna închisoare din Bancali (Sassari), inaugurată cu numai câteva săptămâni în urmă. Neicu a fost secerat de un infarct fulgerător. Ajutorul, care i-a fost acordat imediat, după ce colegul de celulă a dat alarma, a fost inutil.

Procuratura din Sassari a început o anchetă și magistratul de serviciu a dispus autopsia pentru a se stabili cauzele decesului deținutului. Corpul lui Viorel Neicu a fost dus la Institutul de Medicină Legală unde medicul legist a efectuat necropsia.

Episodul a avut loc la 6 dimineața. Tânărul român – care împărțea celula cu un conațional – a acuzat o durere puternică la torace și colegul, care a intuit situația de dificultate, a cerut ajutor agentului de poliție penitenciară de gardă. Deținutul a primit îngrijiri: medicul și infirmierul prezenți în penitenciar au activat procedurile pentru reanimare, însă nu a fost posibilă salvarea vieții tânărului român.

Directoarea închisorii, Patrizia Incollu, a confirmat episodul și a subliniat că Viorel Neicu nu suferea de nicio boală și nu era supus niciunui tratament. „A fost vorba de o stare de rău bruscă și imprevizibilă – a spus – și cu efecte devastatoare. Ajutoarele au fost foarte rapide, din păcate nu a fost nimic de făcut. Cald în celule? Mai mult sau mai puțin ca în case pe această vreme”.

Privind episodul a luat poziție Maria Grazia Caligaris, președinte a asociației „Socialismo Diritti Riforme”: „Acum zece zile – a afirmat – pentru a doua oară în două săptămâni, un deținut român a încercat să-și ia viața și a fost salvat de agenții de poliție penitenciară. Acum un infarct a secerat existența unui alt român. Toate acestea par deconcertante, având în vedere că penitenciarul din Bancali este unul în avangardă, tocmai inaugurat”.

Și Maria Grazia Caligaris pune o întrebare: „Trebuie să ne întrebăm dacă în cazul unui eveniment imprevizibil există condiții obiective pentru a se împiedica ca acesta să aibă un final tragic. Apropierea instituțiilor de pedeapsă de spitale, în afară de un eficient centru clinic, trebuie să fie considerată circumstanță obligatorie pentru deținuți și pentru toți cei care lucrează în structură”.

Tristă amintire a Ceciliei Sechi, garant pentru deținuți care l-a întâlnit pe Viorel Neicu în urmă cu două zile: „Lucra – a spus – se simțea foarte bine, nicio problemă. Era sigur că-și putea demonstra nevinovăția și se baza mult pe apel, pe care îl aștepta cu nerăbdare. îmi pare foarte rău”.

Secretarul general adjunct al sindicatului poliției penitenciare Osapp, Domenico Nicotra, a subliniat: „Este evident cum tot mai des problemele unui sistem penitenciar în colaps generează mai multe evenimente critice. Din acest motiv este necesar să fie adoptate imediat prevederi de natură legislativă”. Neicu era în închisoare din luna octombrie 2012.

Fusese arestat de carabinieri la Sassari (unde gestiona un local privat) cu acuzația de exploatare a prostituției, leziuni agravate și extorcare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aurul furat de „badante” a ajuns la ”Compro Oro”

PSD Spania anunță prima mare victorie: Nu se mai retrag cardurile de sănătate românilor în Valencia