Roma a oprit, începând de sâmbătă dimineaţă, circulaţia rutieră pe principalele străzi de acces la Colosseum, pentru a proteja acest monument, simbol al capitalei Italiei, şi pentru a reduce poluarea, informează sâmbătă cotidianul roman La Repubblica, citat de Agerpres.
Începând de sâmbătă dimineaţă /de la ora locală 5:30/ nu mai este posibilă circulaţia autoturismelor particulare, a camioanelor şi a altor vehicule în zona din centru în care se află acest monument, pe Bulevardul Forumurilor Imperiale /Fori Imperiali/, strada care leagă Piaţa Veneţia de amfiteatrul roman, Coloseum.
Noul primar al Romei, Ignazio Marino, anunţase această decizie la începutul lunii iulie, cu intenţia de a limita accesul maşinilor în jurul Colosseumului, celebrul monument-simbol al capitalei italiene, înnegrit şi deteriorat de poluare. „Această măsură va duce la diminuarea circulaţiei cu 90%. Mi se pare un rezultat bun'” a declarat Ignazio Marino.
Limitarea circulaţiei în jurul celui mai mare amfiteatru construit în timpul Imperiului Roman se va confrunta, probabil, cu o opoziţie puternică, întrucât închiderea acestei axe rutiere riscă să agraveze traficul deja haotic din centrul capitalei italiene. Primarul Romei, care pentru a da un bun exemplu se deplasează cu bicicleta, susţine însă acest plan menit să transforme zona Forumurilor Imperiale în zonă pietonală.
Pentru a sărbători lansarea acestui proiect, Primăria Romei va organiza în noaptea de sâmbătă spre duminică o „Noapte a Forumurilor”, în cursul căreia se vor desfăşura numeroase concerte şi spectacole. Starea proastă a Colosseumului, care urmează să fie restaurat de o companie privată /Tod’s, a antreprenorului Diego Della Valle, care a pus la dispoziţie finanţări în valoare de 25 de milioane de euro/, face obiectul unor polemici care se desfăşoară de mai multe luni în Italia.
Numărul de vizitatori la Colosseum, a cărui construcţie a fost încheiată în anul 80 d.Hr., sub împăratul Titus, a crescut în zece ani de la un milion de vizitatori pe an la circa şase milioane, printre altele şi datorită succesului înregistrat de filmul „Gladiatorul” (2000), regizat de Ridley Scott.