Nu era de ajuns Imu. Majoritatea din Parlament care susţine guvernul lui Enrico Letta a început să se certe şi pe tema cetăţeniei pentru minorii străini.
O temă care le este foarte dragă celor din centru-stânga, dar pe care centru-dreapta o vede ca sarea în ochi.
O lege a cetăţeniei bazată pe ius soli „nu este o prioritate a ministerului meu: este societatea cea care o cere”, a declarat Cecile Kyenge intervievată de Lucia Annunziata pe timpul emisiunii „In mezz’ora”.
Ministrul anunţă prezentarea unui proiect de lege de reformă pe această temă, chiar dacă precizează „trebuie să lucrăm mult pe dialog, ţinând cont de faptul că lucrez într-o echipă” şi că va fi nevoie să se confrunte şi cu cei care gândesc altfel. Cu siguranţă, un semnal puternic trebuie dat „în primele săptămâni”.
La începutul legislaturii PD a prezentat în Cameră o propunere de lege care face mai simplu pentru fiii de imigranţi să devină italieni: obţin cetăţenia cei care se nasc în Italia cu cel puţin un părinte rezident de cinci ani şi minorii care sosesc în ţară şi încheie cel puţin un ciclu şcolar (şcoli elementare, medii, superioare sau formare profesională).
Semnatarii sunt Bersani, ministrul Kyenge, şeful grupului Roberto Speranza şi responsabilul pentru „noii italieni” Khalid Chaouki (italo- marocan).
Preşedinta Camerei Laura Boldrini, de la Sel, este în mod deschis favorabilă: „În Italia ar fi cu adevărat de dorit revederea legii cetăţeniei – a spus – şi dezvoltarea unei normative care să fie la înălţimea noilor provocări”.
Din partea PDL, însă, a venit un refuz net. „Nu sunt acceptabile deciziile spontane sau alegerile demagogice – a comentat vicepreşedintele Senatului Maurizio Gasparri -. Spun şi miniştrii că trecerea la ius soli nu se poate avea în vedere. Acordarea automată a cetăţeniei fiecăruia care se naşte în Italia ar fi o eroare”.
„Nu acceptăm dictatele privind ius soli – răspunde într-o notă comună un grup de senatori şi deputaţi PD. Legea privind cetăţenia pentru cei care se nasc în ţara noastră trebuie aprobată – a reamintit deseori acest lucru şeful statului – şi este ceva care ne apropie de Europa”.
Potrivit deputatei PD Rosa Calipari, revederea legii Bossi-Fini şi a legii cetăţeniei sunt „două noduri cruciale”.
Potrivit deputatului Khalid Chaouki ”Gasparri să evite să facă dintr-un principiu de civilizaţie, de mai multe ori menţionat de preşedintele Napolitano, o bătălie ideologică pe seama copiilor”.
Gasparri nu a ezitat să dea replica, înăsprind polemica: „Nu accept intimidările unor exponenţi PD care încearcă speculări demagogice pe seama celui de aproape. Ius soli nu va fi niciodată lege a republicii italiene.”
„Este evident că va fi dificil să se găsească un acord privind ius soli” a comentat premierul Enrico Letta, oaspete la „Che Tempo che Fa”.
„Îndrăgesc tema, dar ştiu că anumite dintre aceste subiecte sunt în afara discursului programatic şi ştiu că privind aceste teme există discuţii şi dezbateri şi nu este neapărat să se ajungă la înţelegeri. Acelaşi lucru în cazul infracţiunii de imigraţie clandestină”.