Menu
in

Reforma cetăţeniei pentru imigranţi, discuţie în Parlamentul italian

Camera Deputaţilor va discuta din nou despre reforma cetăţeniei, mai precis despre acordarea cetăţeniei fiilor de imigranţi. Pe 25 iunie, pe ordinea de zi a fost fixată o conferinţă a şefilor grupurilor parlamentare, la propunerea Partidului Democrat (Pd): „Discuţie în linii generale a propunerii de lege nr. 4236 – Modificări la legea nr. 91 din 5 februarie 1992, în materie de cetăţenie a minorilor născuţi din părinţi străini”.

Propunerea de lege, prezentată în urmă cu peste un an de deputaţii Pd Gianclaudio Bressa, Dario Franceschini, Sesa Amici şi Roberto Zaccaria, introduce în legislaţia italiană principiul ius soli, dar în manieră temperată, adică evitând automatisme („cel care se naşte aici e italian”). Dacă propunerea trece, va fi italian cel care se naşte în Italia dintr-un părinte rezident regular aici de cel puţin cinci ani, sau la rândul său născut în Italia şi rezident regular aici de cel puţin un an.

Polemici cu privire la cetăţenia pentru copiii imigranţilor

Părintele va trebui să ceară în mod expres, la momentul naşterii, ca fiul să obţină cetăţenia italiană, altfel o va putea face fiul în termen de doi ani de la majorat. Indiferent de vechimea rezidenţei părinţilor, ar putea deveni italian cel care s-a născut aici sau a ajuns în Italia până la vârsta de cinci ani şi a rămas aici în mod legal până la atingerea vârstei majoratului. Dar şi, la cererea părinţilor, minorii care au frecventat cel puţin un ciclu şcolar (şcoală primară, secundară de primul grad sau secundară superioară) sau un parcurs de formare profesională. Şi în acest caz, dacă nu au făcut-o părinţii, fiii vor putea fi cei care să ceară cetăţenia în doi ani de la majorat.

Pd: o datorie morală

Potrivit şefului de grup al Pd în Cameră, Dario Franceschini, introducerea acestei propuneri de lege în ordinea de zi a plenului din iunie este „o alegere de civilizaţie şi justiţie”. „Acum – subliniază deputatul – toate grupurile parlamentare vor trebui să se pronunţe prin vot, cu claritate şi nu vor mai exista posibile ambiguităţi”.

„Legea privind cetăţenia pentru copiii de străini născuţi în Italia este o datorie morală, înainte de una politică, faţă de mii de copii”, adaugă Franceschini. De aceeaşi părere este Anna Finocchiaro, şefa grupului Pd în Senat: „Înţeleg toate îngrijorările şi principiul realismului, dar consider că o lege a cetăţeniei pentru fiii de străini născuţi în Italia este o necesitate şi o chestiune de civilizaţie”.

Livia Turco, responsabilă cu Imigraţia la Pd, a spus: „Este o veste bună introducerea pe ordinea de zi în plen, la propunerea Pd, pentru finele lunii iunie a legii privind cetăţenia. Noutatea de care Parlamentul în întregul său, şi aşadar şi colegii de centru-dreapta, trebuie să o ia în considerare – adaugă Turco – este climatul cultural nou care s-a creat în ţară. Parlamentul şi toate forţele politice pot găsi cu rapiditate un acord şi să facă un gest de înţelepciune faţă de ţară, un gest de speranţă şi de umanitate care ţine de viitorul Italiei şi al Europei”.

„Aceasta înseamnă ca fiecare să depună armele – remarcă parlamentarul Pd- să renunţe la proiectul său iniţial şi să se pună la dispoziţie pentru construirea unei soluţii împărtăşite care să găseasă un punct de întâlnire şi mediere. Nu este dificil. Este necesar înainte de toate să se îndepărteze acea „rezidenţă neîntreruptă timp de 18 ani în Italia” ca o condiţie pentru solicitarea cetăţeniei”. Pdl nu este de acord. Potrivit lui Cicchitto, şeful grupului Pdl în Cameră, ar fi „o gravă eroare” să se ocupăm de asta în această legislatură, iar pentru Gasparri, şeful de grup Pdl în Senat, „în mod absolut inoportun”.

Livia Turco a comentat: „Pdl a rămas pe o poziţie întru totul de neînţeles. Declaraţiile lui Gasparri şi ale lui Cicchitto privind legea cetăţeniei confirmă o viziune mioapă”. „Pdl – afirmă Turco – continuă să nege schimbarea reală şi ireversibilă care s-a produs în interiorul societăţii italiene, rămânând ancorat la sloganuri repetate de ani de zile. Este în schimb sarcina lumii politice să înţeleagă evoluţiile sociale şi civile în curs şi să nu rămână agăţată de principii politice depăşite”. „Tocmai într-un context de criză economică şi socială precum cea actuală. Este necesar să se trimită mesaje clare de deschidere, de speranţă şi de privire înspre viitor”, încheie exponenta Pd.

Fini: „Garantarea cetăţeniei noilor italieni”

Preşedintele Camerei, Gianfranco Fini, a declarat că „cetăţenia” prevăzută de Constituţie înseamnă „exercitarea drepturilor primare de cei care trăiesc în Italia”, un principiu care astăzi trebuie reînnoit gândindu-ne la „cum să se garanteze cetăţenia noilor italieni, celor care sunt născuţi aici, celor care au sosit de mici aici”.

Pe 19 iunie, Fini a întâlnit câţiva copii, fii din părinţi străini, vizitând una dintre taberele de corturi amenajată de Protecţia Civilă la Finale Emilia, în provincia Modena. „Cum vă numiţi? – i-a întrebat Fini pe Michael de şase ani şi pe Adil de zece ani şi jumătate – sunteţi născuţi aici? Atunci sunteţi italieni”. Apoi Fini a adăugat: „Mai devreme sau mai târziu vom face astfel încât să fiţi italieni în mod serios şi voi”.

Pe 6 iunie, intervenind la „Conferinţa Naţională pentru Cetăţenie”, organizată la Montecitorio de promotorii campaniei „l’Italia sono anch’io”, Fini a declarat: „Dacă nu în aceasta, în viitoarea legislatură, sper ca legea privind cetăţenia să fie modificată cu o convergenţă amplă, fiindcă nu este vorba de o temă de dreapta sau de stânga, ci ţine de respectarea demnităţii persoanei şi de valori care fiind universale nu pot face obiectul unei continue şi zilnice propagande proprie campaniei electorale”. Potrivit preşedintelui Camerei, dreptul de a deveni italian pentru cei care se nasc în Italia sau sosesc aici de mici, a devenit acum „inevitabil” şi „este anti-istoric să continui să suţii că eşti italian numai în funcţie de prenume şi de culoarea pielii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version