Campania intitulată „Cu ce te-ar putea ajuta statul român”, iniţiată de Gazeta Românească, a adunat zeci de mesaje şi mailuri în care românii din Italia fac diverse propuneri către guvernanţii din România. Totodată ies la iveală numeroase probleme cu care se confruntă cei care au ales să părăsească ţara în căutarea unui trai mai bun. Aşteptăm în continuare opiniile dumneavoastră pe adresa gazeta@stranieriinitalia.it.
Unele propuneri au stârnit reacţii pozitive din partea cititorilor. Emilia Nichifor, o româncă rezidentă în Italia de opt ani, a venit aici pentru a munci şi a da posibilitatea copiilor, rămaşi acasă, să termine facultatea. E convinsă că statul român ar trebui să încurajeze pe cei care vor să se întoarcă în ţară, să le ofere scutiri de taxe pentru un an şi să ţină cont de experienţa acumulată în străinătate, oferindu-le oportunităţi la angajare. Aceste propuneri au fost intens comentate de cititori.
„Puteţi să aveţi trei facultăţi, cinci mastere şi două doctorate că nu vă bagă nimeni în seamă”
Statul cămătar
„Florin” crede că reducerile fiscale ar trebui să se întindă pe un termen mai mare. „Eu cred că această scutire de impozit pe un an este o picătură într-un ocean. Dacă pe de o parte, s-ar întâmpla aşa ceva, ceea ce nu cred că face statul roman pentru cetăţenii lui plecaţi în afară, credeţi că pe de altă parte interesează pe cineva experienta dumneavoastra acumulată în străinătate? Vă înşelaţi, statul român se comportă exact ca un cămătar, bancher mai modern, pe care de fapt nu-l interesează decât să ia, oricum şi în orice condiţii, să te umilească pe la tot felul de ghişee.
Nu în ultimul rând mai există politicul de care nu scăpaţi, vă spun eu, mai rău decât fiscul, dacă nu le decartezi un procent semnificativ din profit te paşte falimentul garantat… asta este ţara noastră şi părerea mea este să mai rămâneţi prin străinătate atât cât mai aveţi un loc de muncă că în ţară dacă nu aveţi o relaţie sau nu sunteţi ruda cuiva pus bine într-o funcţie, puteţi să aveţi trei facultăţi, cinci mastere şi două doctorate că nu vă bagă nimeni în seamă.”
Nesimţire
„Nic” e convins că în afara de taxele foarte mari şi mentalitatea românească, un alt handicap al celor care doresc să se întoarcă e al reintegrării. „Mi se pare foarte corect ce spune Emilia Nechifor. Sunt mulţi români care ar dori să se întoarcă în ţară, dar nu o fac din acelaşi motiv (taxe şi fiscalitate mari). Chiar dacă mulţi dintre ei au învăţat o meserie şi sunt mult mai calificaţi, în ţară fără relaţii nu mai faci nimic. Şi oricum eşti rupt de toate, nu mai eşti obişnuit cu nesimţirea şi stilul de viaţă, iar mulţi mai au şi probleme de comunicare, mai ales cei integraţi. Deci ideea ei mi se pare genială.”
Obligaţii fără drepturi
La acelaşi subiect, „Dani” denunţă lipsa de interes a preşedintelui Traian Băsescu, faţă de problemele celor din străinătate. „Domnului preşedinte îi convine să muncim afară, să trimitem valuta familiei, aşa contribuim şi la PIB-ul României. Chiar a mulţumit emigranţilor pentru susţinerea economiei prin banii trimişi în ţară. Cineva a scris că dreptul de a fi român atrage obligaţii, aşa e, dar când e vorba de drepturi, unde sunt drepturile noastre, a tuturor românilor?
Suntem umiliţi şi batjocoriţi de străini, dar îndurăm, departe de casă şi copii, ca prin banii trimişi de noi să ne întreţinem familia rămasă în ţară, să îi ţinem în facultăţi, să nu ajungem să cerşim statului român ajutoare sociale. Eu plătesc în Italia impozite şi contribuţii pentru vechime şi totodată plătesc şi în România 200 lei contribuţii pt vechime, plus casă, şi teren. Nu am beneficiat niciodată de ajutor de la stat, nici şomaj, nici copiii mei, doar am ajutat bugetul cu taxe şi impozite. Acum că am scris la preşedinte să ia măsuri, că de doi ani mă lupt în justiţie pentru un fals făcut în numele meu.”
Corupţia
„Olga Lazin” crede că principala problemă ar trebui să fie crearea de locuri de muncă, pentru cei care doresc să se întoarcă. „România este ca o gaură neagră… Tot trimiţi bani şi degeaba. Nu se vede nicio schimbare. Ar fi bine dacă noul guvern s-ar focaliza pe crearea de locuri de muncă, în fiecare oraş şi în fiecare comună. Dacă şcolile ar angaja mai mulţi profesori, şi ar fi un sistem bazat pe merit, nu pe conexiuni. Aici mă refer la învăţământ. O lege aspră contra corupţiei, pentru că trebuie să se termine cu obiceiuri ca şi cumetria, mita, pila, de orice fel.”
„Aştept de douăzeci de ani ca statul român să existe”
Statul inexistent
Georgiana Mogoş Niculescu denunţă slaba responsabilitate a cetăţenilor şi slaba activitate a instituţiilor statului. „Cred că pe mine, pe copiii mei, pe nou născutul meu nepot şi pe mulţi alţi exilaţi sau autoexilati şi pe toţi cetăţenii români, statul român ne-ar putea ajuta prin simplul fapt de a exista cu adevărat. Aceasta însemnând ca instituţiile lui să funcţioneze cu adevărat, ca românii, oamenii care lucrează în aceste instituţii să îşi facă simplu datoria pentru banii pe care-i primesc.
Este extrem de simplu fiecare la locul lui să facă treaba cu responsabilitate şi competenţă şi mai ales fără a permite nici un fel de imixtiune de nici un fel de culoare politică sau interese. Spun asta după ce am testat îndelung prin zeci de petiţii aceste instituţii înainte de recentul meu exil. Aştept de douăzeci de ani ca statul român să existe.”
A.R.