Programul bogat în manifestări culturale, focalizate pe promovarea literaturii române, a traducerilor şi a politicilor editoriale din România a fost pregătit cu mult înainte de eveniment de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Standul naţional al României, cu o suprafaţă de 400 metri pătraţi, a fost construit după un concept inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative.
Pe lângă punctul informativ şi librăria Humanitas, standul cuprindea o zonă multimedială, unde vizitatorii puteau accesa o panoramă reprezentativă pentru imaginea României, în varii domenii (literatură, teatru, arte vizuale, film, muzică, dans, turism) și un punct de informare turistică organizat în parteneriat cu Biroul Național de Turism al României în Italia.
De asemenea, în biblioteca multimedia a Standului, publicul avea posibilitatea de a consulta e-book-uri, iar în salonul interactiv site-urile reprezentative pentru dinamica peisajului cultural din România.
Emoții pentru a cânta în fața publicului român din străinătate
Cu câteva ore înainte de deschiderea oficială, miercuri seara, ţara noastră a oferit un concert de gală susţinut de tinerii tenori români Teodor Ilincăi şi Anita Hartig.
”Cele mai mari emoții le am atunci când cânt în faţa publicului român” a mărturisit imediat după spectacolul la care au participat peste 800 de persoane, tenorul Teodor Ilincăi. ” A fost, bineînţeles, şi public italian. Din păcate, sunt mai învăţat în ultima vreme cu publicul străin decât cu cel român. Întotdeauna, am emoţii când cânt pentru români. De fapt, toate ştirile bune despre românii din străinătate mă bucură enorm şi mă bucură enorm că am putut să deschid alături de soprana, minunata soprană Anita Hartig, acest eveniment” continuă tânărul tenor.
”Absolut întotdeauna am emoţii pe scenă, pentru că este un public nou, sunt feţe noi. S-a desfăşurat totul aşa de repede. Am avut o singură repetiţie intensă, acum concertul şi, mâine, plecăm mai departe, fiecare. Am emoţii întotdeauna” a mărturisit și soprana Anita Hartig, la fel de emoționată și după concert. Românca a mai cântat la Teatro Scala din Milano, în septembrie 2011, cu Opera din Viena.
O altă imagine despre România
La concertul de gală oferit de România a fost prezent, printre alte autorități locale și responsabili ai evenimentului, și directorul Salonului Internaţional de carte de la Torino, Ernesto Ferrero, care a subliniat că prezenţa culturii române în cadrul acestui salon constituie o imagine pozitivă.
”Mi-a plăcut foarte mult acest concert, doi tineri tenori, cu voci foarte puternice, am petrecut cu adevărat o frumoasă seară. Trebuie să vă mulţumesc şi trebuie să recunosc că toată organizarea din partea românilor a fost excepţională şi recunosc că în conformitate cu experienţele de anii trecuţi, nu eram obişnuiţi cu atâta eficienţă” a declarat Ernesto Ferrero.
Țara noastră este prezentă la acest târg de carte de patru ani consecutiv, însă doar acum ca invitată de onoare. ”Noi suntem cei care suntem bucuroşi de participarea României, deoarece acestea sunt ocazii importante pentru a organiza întâlniri, pentru a ne cunoaşte reciproc. Lucrul care îmi face şi mai mare plăcere este acela că ziarele italiene au acordat un spaţiu mare acestei participări la festival. Cu alte cuvinte, România se află în centrul atenţiei. Se vede că acest târg de carte este util pentru a face cunoscute culturile altor ţări. În cei 25 de ani de existenţă am văzut că există numeroase interese care se îmbină bine. Totodată, trebuie spus că există şi un public cititor foarte curios, foarte interesat şi foarte deschis” a mai remarcat directorul Salonului de carte, Ernesto Ferrero.
La rândul său, primarul oraşului Torino, Piero Fassino, care a participat la inaugurarea standului ţării noastre, în prima zi de târg, a evidenţiat faptul că în Torino comunitatea de români este cea mai mare, de peste 50.000 de persoane, care ajută, prin munca lor, la dezvoltarea economică a zonei.
”Ne leagă o serie de raporturi economice importante. Italia este primul şi principalul partener comercial al României, iar mii şi mii de firme sunt în colaborare cu cele din România, iar alte câteva sute de firme ale românilor sunt înfiinţate aici, la Torino” a afirmat Piero Fassino în fața a peste 60 de persoane care asistau la inaugurarea standului țării noastre."
C.V
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]