Elveţienii s-au pronunţat, pe 9 februarie, prin referendum, pentru introducerea unor limite la intrarea străinilor. Referendumul contra imigraţiei în masă, care a trecut cu 50,3% din voturi, prevede renegocierea acordurilor cu UE privind libera circulaţie a persoanelor. Elveţia are o populaţie străină de 23,3%, şi ar putea fi de înţeles reacţia. În Italia, procentul de imigranţi este de circa 7%, dar, cu toate acestea, aproape jumătate dintre italieni consideră just votul din Elveţia.
Un sondaj publicat în Corriere della Sera arată ce cred italienii despre recentul referendum care s-a ţinut în Elveţia privind tema imigraţiei: 30% consideră că este vorba de o decizie justă, pentru că fiecare ţară trebuie să se apere de excesul de imigraţie şi 17% o consideră justă numai pentru imigranţii extracomunitari, dar nu şi pentru cetăţenii europeni. Sumând cele două opţiuni se ajunge la 47% de răspunsuri favorabile unei limitări a intrărilor şi la 47% împotrivă.
Jumătate de milion de italieni în Marea Britanie, nimeni nu-i acuză de ”invazie”
În ipoteză că şi în Italia s-ar face un referendum asemănător, aproape un italian din doi (46%) ar vota împotriva limitării circulaţiei în Europa, în timp ce o treime dintre respondenţi (34%) ar vota pentru limitarea intrărilor tuturor străinilor, inclusiv a comunitari.
Exod de imigranți italieni către Londra. Fluxul de italieni l-a depășit pe cel de români
Rezultatele sondajului demonstrează în principal îngrijorarea pentru o posibilă creştere a numărului de imigranţi din Italia, în special într-o perioadă de criză ca cea actuală. În timp ce predomină o atitudine de deschidere în privinţa populaţiei străine rezidente în Italia, în special a celei prezente de mai mult timp formată din familii şi indivizi care sunt cunoscuţi şi frecventaţi la şcoală, la locurile de muncă şi în cartiere, se teme o intrare necontrolată de imigranţi care ar putea reprezenta o problemă în termeni sociali.