ROMA- 7 decembrie 2011- “Un pachet de măsuri care va salva Italia, este nevoie de sacrificiul tuturor” aşa a descris premierul Mario Monti proiectul de reformă adoptat duminica 4 decembrie, de către echipa sa de miniştri şi prezentat ieri italienilor, pe postul naţional Rai Uno.
Pachetul cuprinde o serie de măsuri de austeritate care ar urma să ducă la echilibrarea conturilor economiei italiene şi la redobândirea, din partea Italiei, a încrederii pe piaţa financiară mondială.
Schimbările pe care guvernul Monti doreşte să le introducă, în ceea ce priveşte sistemul de pensii, de la 1 ianuarie 2012 vizează, în primul rând acele persoane care se apropiau de vârsta pensionării, dar vor fi constrânse, cu noua reformă, să lucreze mai mulţi ani înainte să se poată bucura de pensie.
De la 1 ianuarie 2012, vârsta minimă pentru a ieşi la pensie va fi urcată, de la 60 la 66 de ani pentru bărbaţi şi de la 57 la 63 de ani pentru femei, urmând ca în 2018 şi femeile să iasă la pensie la aceeaşi vârstă cu bărbaţii.
Vor putea ieşi la pensie bărbaţii care au plătit contribuţiile timp de 42 de ani şi o lună, perioada în cazul femeilor fiind de 41 de ani şi o lună.
O altă schimbare importantă se referă la înlocuirea sistemului “retributiv” în calcularea pensiei, cu un sistem “contributiv”. Mai precis, dacă, până acum, pensia era calculată în funcţie de salariul avut în ultimii ani, de acum înainte este prevăzută trecerea la un calcul în funcţie de sumele totale vărsate de-a lungul perioadei de cotizare.
Cea de-a treia schimbare majoră se referă la blocarea indexării pensiilor în funcţie de creşterea inflaţiei, timp de doi ani, cu o singură excepţie, pensiile inferioare sumei de 950 de euro.
Iată două cazuri ale unor pensionari italieni:
Matilde Rossi, de 71 de ani, a lucrat 15 ani cu un contract de croitoreasă şi a ieşit la pensie la 55 de ani. Are o pensie de 460 de euro, care se va indexa, chiar dacă reforma va intra în vigoare.
Gaetano Parisiare 82 de ani şi a lucrat ca şef de echipă în cadrul unei firme de transport de marfă. A ieşit la pensie la 60 de ani, are o pensie de 1200 de euro. Dacă va intra în vigoare reforma prevăzută de guvernul Monti, se aşteaptă ca, de la 1 ianuarie 2012, să-i fie tăiată o mică sumă din pensie. Aşa numita “contribuţie de solidaritate”, care poate ajunge până la 1%, în funcţie de contribuţiile la INPS (Institutul Naţional de Asigurări Sociale) se aplică însă doar pensionarilor care au avut parte de anumite beneficii şi privilegii.
Miruna Căjvăneanu
Cum îi va afecta pachetul de măsuri de austeritate pe românii care muncesc în Italia? Citeşte aici declaraţiile lui Daniel Grigoriu, sindicalist la FILLEA- CGIL din Roma.