Menu
in

Nona Evghenie: Statul român trebuie să ofere de servicii de protecţie conaţionalilor aflaţi în afara ţării

Gazeta Românească a iniţiat o campanie care va dura până la alegerile parlamentare din România, prin care vă invită să răspundeţi la întrebarea „Cu ce te-ar putea ajuta statul român?”. Campania se adresează românilor rezidenţi în Italia şi încearcă să pună la dispoziţia politicienilor români, precum şi viitorilor candidaţi ai Diasporei la alegerile parlamentare, o listă cu problemele concrete cu care se confruntă comunitatea românească din Italia. Sesizările cititorilor vor fi adunate şi vor fi făcute publice, totodată cerând soluţii la cererile dumneavoastră parlamentarilor sau viitorilor candidaţi ai diasporei.

Pe adresa de mail a redacţiei, gazeta@stranieriinitalia.it, precum şi în comentariile apărute la articolele de pe site sau pe pagina de facebook a ziarului, mai mulţi cititori au început să delimiteze câteva dintre problemele cu care se confruntă românii din Italia, probleme care, în opinia lor, ar trebui rezolvate de către guvernanţii din România.

Reintegrare în ţară

Nona Evghenie (foto), consilieră la primăria din Padova, a dorit să exemplifice trei chestiuni, pe care statul român sau reprezentanţii românilor din Parlament, nu le-au adus în discuţie sau nu le-au dezvoltat.

„Statul român trebuie să ofere de servicii de protecţie conaţionalilor aflaţi în afara ţării. Şi mă refer la protecţie socială şi juridică în special celor care doresc să se întoarcă acasă.

Statul român nu are proiecte de reintegrare pentru cei care se întorc. Aici ar trebui să discutăm despre un alt aspect, complementar, acela al faptului că proiectele respective ar trebui să ţină cont de experienţa profesională acumulată de românii din Italia şi să o folosească în ţară.

Aici s-au format specialişti în multe domenii, românii au acumulat diplome profesionale şi experienţă care ar permite statului să câştige din acest punct de vedere. Dar nu există proiecte pentru aceştia. În plus, vorbim de ani de zile despre recunoaşterea diplomelor din România, dar trebuie să ţinem cont că un român care a obţinut aici o diplomă ar avea probleme în ţară.

Nu în ultimul rând vreau să atrag atenţia că şi copiii românilor au nevoie de proiecte de reintegrare. Familii întregi de români care vor să se întoarcă, nu ştiu cum va reacţiona copilul în cazul repatrierii. Cursurile de limba română ar trebui încurajate şi dezvoltate.”

Slabă comunicare

De la Gheorghe Stoleru, preşedintele asociaţiei „Rapsodia” am primit un mesaj în care este denunţată slaba comunicare dintre instituţiile statului şi formaţiunile româneşti. De asemenea, se propun două chestiuni importante: facilităţi fiscale pentru cei care doresc sa revină acasă şi publicizarea fondurilor europene destinate comunităţilor din afara ţătii: „Felicitari pentru iniţiativa luata, sper să dea roade şi toţi cei aflaţi aici să poată să spună tot ce doresc de la statul român. Aş dori o mai strânsă legatură între oficialităţi ale statului şi organizaţiile aflate în afara graniţelor.

Facilităţi fiscale pentru cei ce vor să se întoarcă acasă şi să deschidă o afacere în România, acordarea de ajutor juridic celor abuzaţi în serviciu de către patronii italieni, asigurarea gratuită a materialului didactic pentru copiii de la cursurile de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR), informarea prin intermediul consulatelor, a ambasadelor, a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) despre fondurile europene puse la dispoziţie prin proiecte europene”.

Radu Nicolae, 56 de ani, din Piacenza menţionează două chestiuni: „Ambasada şi consulatele din Italia trebuie să fie mai elastice, în sensul că ar trebui să se adapteze mai bine la cererile masive de documente, să încerce o mai bună organizare administrativă. Iar statul român ar trebui să creeze o „celulă de criză”, care să reacţioneze ori de câte ori comunitatea este jignită în mass media.”

Ionuţ Bostan ne scrie: „Să ne facă cât mai multe locuri de muncă plătite bine, să ne putem întoarce acasă. Să nu stea să se uite unul la altul în Parlament.”

Andi Rădiu

Cu ce te-ar putea ajuta statul român?

„Cum ne pot ajuta hoţii şi bastarzii de la putere?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version