Menu
in

Napoli: cetăţenie onorifică pentru fiii imigranţilor

De pe 25 iulie, fiilor de imigranţi născuţi şi rezidenţi la Napoli le va fi recunoscută în mod simbolic cetăţenia italiană. Aşa a decis Consiliul local din Napoli, care a aprobat în unanimitate o hotărâre de consiliu prezentată de vice preşedinta Elena Coccia (Fds).

“Imigranţii de generaţie secundă riscă la împlinirea vârstei de 18 ani să devină “clandestini” sau în cel mai bun caz “apatrizi” – a spus Coccia -. Este vorba de copii născuţi la Napoli, care studiază în oraşul nostru şi vorbesc limba noastră, neînregistraţi în Italia nici în ţările de origine ale părinţilor lor. De aceea, pentru a fi recunoscuţi cetăţeni italieni, trebuie să se supună unei proceduri birocratice lungi şi complexe, care are drept consecinţă probleme de inserare socială şi de identitate”.

“Dreptul la cetăţenia ţării în care te naşti – aminteşte Coccia – este recunoscut în multe state, printre care Statele Unite şi Franţa. Preşedintele Giorgio Napolitano a arătat în declaraţii recente că doreşte trecerea la un drept de cetăţenie bazat pe ius soli cu scopul de a valoriza acea “limfă vitală”, constituită din imigranţi, de care Italia are nevoie”.

“Un semnal foarte important”, a comentat primarul Luigi De Magistris anunţând o nouă hotă – râre de consiliu “care va da imigranţ ilor aceleaşi drepturi sociale şi civile cu ale fiilor noştri”. Nu este numai un act orientativ sau simbolic, explică De Magistris, “ci un semnal important dat Parlamentului pentru a accepta apelul căzut în gol al Preşedintelui Republicii şi al preşedintelui Camerei privind ius soli. Sperăm că printre multele măsuri vor lua una bună”.

Aprobarea hotărârii a fost salutată cu aplauze lungi de plenul consiliului în care erau prezenţi, printre băncile publicului, adulţi şi copii extracomunitari cărora lefost dăruit un drapel italian.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul local din Napoli a aprobat propunerea prezentată de consilierul pentru Democraţie participativă Alberto Lucarelli privind regulamentul de alegere a unui cetăţean extracomunitar pentru participarea în Consiliul local.

Hotărârea, a explicat Lucarelli, “vrea să pună în aplicare un articol deja prezent în Statutul Consiliului aprobat cu vedere spre viitor dar niciodată pus în practică şi îşi propune aplicarea articolelor 2 şi 3 din Constituţia italiană dând posibilitatea comunităţilor de străini să fie prezente în viaţa cetăţenească intrând în instituţiile care reprezintă motorul politic al oraşului nostru”.

Consilierul va participa la şedinţele Consiliului local cu drept de discurs fără drept de vot.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version