De aici, potrivit ministrului, “necesitatea de revizuire a programelor, nu numai de religie, ci şi de geografie, în acest sens, în această direcţie”. “Ieri – a încheiat ministrul – eram într-o şcoală cu 50% elevi străini şi am întrebat copiii cum studiază geografia. “Nu din cărţi”, mi-au răspuns, “ci de la colegii noştri, care ne povestesc despre oraşele lor şi despre obiceiurile lor”.
Riccardi: “Cei mai numeroşi după catolici sunt ortodocşii”
Declaraţia ministrului a declanşat un val de proteste. Ora de religie, care în Italia este mai degrabă de catehism, nu poate fi atinsă. Ministrul pentru Integrare Andrea Riccardi a declarat: “Predarea religiei catolice este o disciplină ancorată în vechiul şi în noul Concordat, care se explică prin istoria deosebită a ţării noastre şi prin legătura a multe familii şi a mulţi tineri cu religia catolică”.
Este vorba de “o materie care se bucură de un vast interes din partea elevilor: au ales-o 89,8% dintre elevi.” În ce priveşte elevii imigranţi, “majoritatea sunt creştini ortodocşi, mai numeroşi decât musulmanii. Sunt românii, ruşii, ucrainenii, moldovenii, şi apoi fiii de catolici precum latino-americanii, polonezii şi africanii; şi bineînţeles o relevantă componentă musulmană, de diferite tipuri”.
“Dar – avertizează ministrul – nu trebuie să subminăm arhitectura istoriei noastre: există discipline precum istoria, geografia, literatura care prin natura lor sunt interculturale şi pentru învăţarea lor trebuie să pariem pe sensibilitatea profesorilor şi a tuturor actorilor sociali”.