Italia, student român genial: a inventat un dispozitiv de introdus în mască care, printr-o reacție biochimică, își schimbă culoarea și indică atunci când nu mai este eficientă.
Ideea aparține lui Viorel Ionut Bohotici, un tânăr student român la Institutul Politehnic din Torino, scrie Rai News.
Proiectul va fi prezentat la Dubai Expo, pe 18 februarie 2022.
Acest proiect a luat naștere după ce tânărul a citit că 72% dintr-un eșantion de utilizatori de mască au folosit dispozitivul atât de mult încât a devenit ineficient să acționeze ca o barieră pentru virus.
”Având obligația de a folosi măștile peste tot, acum senzorul ar deveni esențial – a explicat elevul. Dacă dispozitivul de filtrare nu era încă eficient, masca își schimbă culoarea devenind portocalie”, a precizat el.
Româncă de 61 de ani, respectată de locuitorii din Bari, face voluntar curățenie în oraș
”Aceasta nu este o teză de liceu, ci o teză excelentă”
Tânărul de 19 ani din Camerata Picena, regiunea Ancona, a brevetat deja microcipul, conceput în urmă cu un an și prezentat ca lucrare pentru examenele finale, la Institutul de Învățământ Superior Galilei din Jesi.
Elevul și-a întipărit bine în minte ceea ce i-a spus profesorul său de chimie organică și biochimie la examenul final: ”Aceasta nu este o teză de liceu, ci o teză excelentă”.
Top secret sunt detaliile tehnice ale invenției sale, născută în laboratorul liceului: dispozitivul trebuie să învelească masca, fie că este FFP2 sau chirurgicală, și se bazează pe prezența anumitor enzime care provoacă reacția și schimbarea culorii.
”Odată ajuns pe piață, dispozitivul ar costa un cent în plus pe mască”, explică studentul care a încredințat un studiu de piață inginerilor de management ai SitPolito, asociația care își propune să dezvolte proiecte și să promoveze inițiative de conștientizare pe probleme de inovare socială la care ii apartine.
Folosirea acestui dispozitiv pe fiecare mască ar permite „scăderea în continuare a posibilității de contagiune și aceasta se aplică tuturor bolilor care se transmit pe calea aerului, cu un impact pozitiv în consecință asupra sistemului național de sănătate”.
Sistemul este valabil și pentru alte utilizări
”Ar putea fi utilizat pe scară largă în sectorul alimentar – explică Bohotici – schimbarea culorii ar indica orice depozitare proastă a alimentelor și, de asemenea, ar indica expirarea acestora”.
”Prin simpla privire la indicator, ați putea înțelege dacă hrana a expirat sau nu, evitându-se astfel posibile risipă de alimente sau infecții”, a mai spus el.
Genialul elev nu este la prima experiență în domeniul cercetării, deja patentase în timpul carierei școlare, un alt aparat capabil să igienizeze banii.