Sunt acuzați că au comis peste 380 de furturi în mai puțin de trei ani. O serie de jafuri mici, dar constante, de pe rafturile supermarketurilor din nordul Italiei care ar fi adus un profit cu o valoare care depășește jumătate de milion de euro.
Capacitatea operativă a bandei de români destructurată de carabinieri se oglindește în depozitul de marfă furată descoperit la Montichiari. Băuturi alcoolice și produse alimentare de 30.000 de euro au fost rezultatul ultimei luni de furturi ”atacă și fugi”. Și tot la Montichiari era amenajat cartierul general al organizației care după primele raiduri comise între Garda și Basso – în special la Calcinato, Desenzano și Lonato – în 2014 și-a extins progresiv în mod concentric raza de acțiune ajungând până în Veneto, Piemonte și Trentino Alto Adige.
Comandoul compus din 14 persoane cu roluri ierarhice diferite a fost anihilat de operațiunea numită ”Napoleon”, condusă de Procuratura din Verona. Anchetele au fost efectuate de carabinierii de la unitatea din Montichiari cu sprijinul strategic al Poliției Române.
La șefia grupului se afla un român de 46 de ani rezident de mai mult timp în Bassa, arestat împreună cu alte trei persoane considerate ”creierele” furturilor: este vorba de o româncă de 40 de ani și de doi conaționali de 46 și 41 de ani. Din bandă făceau parte și alte zece persoane, toate eliberate sub control judiciar.
Aspectul cel mai delicat al anchetei a fost să se dea o identitate persoanelor deseori imortalizate pe timpul furturilor de camerele de supraveghere video ale supermarket-urilor: mulți dintre hoți foloseau identități false și să se dea un nume unuia dintre chipurile suprinse de imagini părea un lucru imposibil. În această fază de anchetă a rezultat decisivă colaborarea Poliției Române care, comparând imaginile cu propria arhivă foto, a reușit să identifice elementele de vârf ale bandei.
Astfel a fost demarată a doua fază a anchetelor: ținând sub strictă supraveghere suspecții, carabinierii le-au reconstituit strategiile, documentând ultimele furturi.
Printre altele a reieșit că bărbatul de 46 de ani avea o listă cu marfa cerută de contrabandiști: pe timpul descinderilor el era cel care le indica complicilor ce să fure, în special alcool, șampanie, șofran, lame de ras și produse de igienă personală. Pentru a evita eventuale controale presupusul șef al bandei sosea în parcarea supermarket-ului vizat cu propriul autoturism, urmat de o furgonetă la bordul căreia se afla restul bandei.
În parcare, cu câteva ore înainte de lovitură, un complice lăsa un autoturism cu numere germane. Cinci-șase hoți intrau în punctul de vânzare împrăștiindu-se printre rafturi sau amestecându-se printre clienți, iar după ce neutralizau codul antifurt ascundeau marfa în buzunare speciale create în jachete și geci. Odată ieșiți din supermarket își împărțeau prada și se făceau nevăzuți la bordul mașinii cu numere germane, recuperând furgoneta mai târziu.
Multe bunuri erau duse în România, însă carabinierii consideră că rețeaua de contrabandă era înrădăcinată și pe teritoriul provinciilor Brescia și Verona. Din acest motiv anchetele continuă pentru a se încerca să se stabilească dacă marfa furată a fost plasată pe piața clandestină direct de hoți sau dacă, cum pare mai plauzibil, a existat un intermediar.
Citește și: