Menu
in

Italia nu mai recunoaște avocații făcuți pe bandă rulantă în România

”România, paradisul practicanţilor / patru luni şi devin avocaţi”, titrează Corriere della Sera, vorbind despre scandalul avocaţilor italieni care au obţinut în România, în condiţii suspecte, diploma care le dă dreptul de a profesa.

Publicaţiile italiene nu traduc termenul de ”avocat definitiv”, ci îl lasă aşa cum este scris, în româneşte, aşa cum se întâmplă cu termenul „abogados”, titlul de avocat obţinut în Spania de cei care vor să ocolească examenele din Italia.

”Din Spania în România, principiul este aproape asemănător: devi avocat în afara ţării, după care poţi practica în Italia, evitând examenul de stat, la noi mult mai selectiv”, scrie Corriere.

Bucarest connection / Avocați italieni cu diplome românesti, ancheta ministerului justiției

Corriere mai scrie că este de ajuns o căutare pe internet, pentru a descoperi promisiuni de tipul: ”Avocat în România în patru luni, cu 5800 de euro.” Fenomenul a devenit evident atunci când numărul avocaţilor care au obţinut diploma în România şi care au cerut înscrierea în ”Albo speciale italiano”, a crescut foarte mult.

Ministerul Justiţiei italian a cerut explicaţii omologilor de la Bucureşti, iar în urma solicitărilor, autorităţile române au trimis un răspuns precis. Unicul titlu de ”avocat” care poate fi folosit pentru înscrierea în lista specială a avocaţilor stabiliţi este cel dat de către UNBR (Uniunea Naţională a Barourilor din România), cu sediul în Palatul de Justiţie. În niciun caz diplomele care provin de la alte structuri care se declară similare.

”Consiglio nazionale forense” (Cnf) , organul care reglementează activitatea avocaţilor în Italia a emis o circulară (20/C/2013) în aceste zile care clarifică unele lucruri legate de acestă problemă: ”vor putea fi înscrişi în lista avocaţilor cu drept de practică (”sezione speciale dell’Albo nazionale italiano”) doar cei care au obţinut diploma de la unica autoritate competentă românească, aceasta fiind UNBR (Uniunea Naţională a Barourilor din România).

În legătură cu cei care au obţinut din România diplome de la organisme nerecunoscute, CNF consideră că ar fi foarte gravă abilitarea lor. „Vorbim de o practică gravă – subliniază Cnf într-un comunicat – care împreună cu cazul spaniol, a permis multora să exercite profesiunea de avocat fără a trece de examenele de abilitate, cu grave consecinţe în tutelarea drepturilor cetăţenilor care se adresează avocaţilor necalificaţi.”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version