in

Italia, comemorarea generalului de origine română, Pop Leonida, și a soldaților transilvăneni căzuți la Magenta

La 3 februarie a.c., la Magenta, a avut loc comemorarea soldaților transilvăneni și a generalului de origine română, Leonida Pop, eroi căzuți pe câmpul de bătălie de la Magenta. Inițiativa evenimentului aparține CGR Milano, în colaborare cu Primăria din Magenta și asociația locală Pro Loco. S-a alăturat propunerii consulatului și colaboratorul oficiului pe teme istorice, Marco Baratto.

Întâlnirea oficială și seminarul cu tema legăturii între Magenta și România, în cadrul celui de al II-lea Război de Independență italian, având ca figură centrală imaginea generalului Leonida Pop, a avut loc la Casa Giaccobe. La primirea oficialilor, fanfara locală a intonat imnurile celor două state. Au urmat saluturile instituționale din partea primarului, Chiara Calati și a consulului român prezent, Iulia Cupșa Kiseleff. A fost lecturat mesajul transmis de către primarul orașului Năsăud, localitatea de origine a generalului Leonida Pop. Istoricul Marco Baratto și președintele Pro Loco, Pietro Pierretori, au prezentat relatări detaliate despre tema tratată.

A fost depusă o coroană de flori din partea oficiului consular din Milano la Osuarul din localitate, monument dedicat tuturor soldaților care și-au pierdut viața în bătălia de la Magenta. Reprezentanții cultului catolic și ortodox au oficiat slujba în memoria eroilor. Au fost prezenți Giuseppe Marioni, preotul catolic din Magenta, părintele Claudiu Cocan, reprezentantul Bisericii Române Ortodoxe și Giovanni Cumurciuc, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ritualul comemorativ și seminarul de la Casa Giaccobe au fost dedicate personalității generalului Leonida Pop. Originar din Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, acesta a fost un reprezentant imperial austriac și adjutant general al cancelariei militare a împăratului Franz Joseph al Austriei. A absolvit Academia Militară din Viena. Meritele lui în bătăliile de la Magenta și Turbigo (anul 1859) au fost onorate cu distincția Crucea de

Cavaler al Ordinului Marelui Ducat Hessian. Pentru serviciile sale valoroase a fost onorat în 1881, de către împărat, cu Ordinul Coroanei de Fier (Austria) de clasa 1, cu titlul de consilier secret și ridicat la rangul de baron. Spre finele vieții, calitățile sale de mare strateg au fost recunoscute de către regele Carol I al României cu Marea Cruce a Ordinului Coroanei României. A murit la Viena, dar dorința sa a fost ca cenușa sa să ajungă în localitatea natală, Năsăud. Prima sa piatră de mormânt păstra un text relevant pentru valoarea personalității sale: „Despre cei mari se cuvine să se spună în veacuri: Am trăit!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Eveniment cultural – Festivalul MĂRȚIȘORULUI la Milano

Furtunile din Italia au făcut victime și printre români: strivit de un copac, în timp ce conducea mașina