Iată cum este descris Guţă de “Il Messaggero”: “Cămaşă neagră, haină albă care aminteşte de mult mai faimosul Little Tony sau de numeroşii necunoscuţi cântăreţi napolitani de muzică “neomelodică”, Guţă, de 45 de ani, nu trece neobservat. În România este un artist foarte cunoscut, a scris sute de cântece. Organizatorii se aşteaptă să umple arena din cartierul Eur, care numără 2.500 de locuri pe scaun. Trăieşte la Bucureşti şi după spusele organizatorului “este rom, are multe neveste şi foarte mulţi copii”.
Ziariştii italieni au consultat Wikipedia şi au aflat că este “considerat unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai manelelor şi ai jazzului ţigănesc. Înainte de a deveni faimos a lucrat pentru CFR (Căile Ferate Române) într-o echipă de muncitori romi. Apoi timp de opt ani a fost angajat ca gestionar la Regia Apelor din Petroşani. În acea perioadă şi-a descoperit vocaţia, muzica, şi a început să cânte la nunţi şi la petreceri private.
În 1989 marea schimbare: după căderea comunismului, începe cariera sa de cântăreţ. Manele într-un restaurant din Timişoara. în scurt timp este supranumit “regele manelelor”. Nicolae Guţă (adevăratul său nume este Nicolae Linguraru) este şi un afirmat agent imobiliar.”
Gabriel Rusu: “Gigi d’Alessio al României”
Il Messaggero a stat de vorbă şi cu reprezentanţi ai comunităţii. Gabriel Rusu, fost consilier adjunct la Primăria Romei, îl compară pe Guţă cu celebrul Gigi D’Alessio: manelele sunt “un gen de muzică născut după revoluţie, după anii ‘90. Nu e nici pop nici rock, nici muzică tradiţională populară românească. Este un fel de rap mult mai dansabil, are influenţe orientale, se inspiră din viaţa cotidiană. E un fel de Gigi D’Alessio al României”.
Ramona Bădescu: Versurile manelelor “merg direct la inimă”
Ramona Bădescu a spus că este “mulţumită” că se vor beşte şi altfel despre români: “O dată se poate vorbi într-un fel de noi românii, nu numai ca violatori sau prostituate. Aş vrea să se vorbească mai des despre marii artişti români, astfel că şi Guţă poate fi un început. Muzica poate deveni mesagera păcii, face astfel ca popoarele că se cunoască prin tradiţiile şi culturile lor diferite, nu numai prin fapte de cronică.”
Apoi precizează: “Place tuturor, ţiganilor şi românilor. Se aude deseori la nunţi, pe treceri, este o muzică care bine dispune. Oamenii ascultă manele când se distrează, când beau un pahar de vin, cuvintele sunt simple dar merg direct la inimă. Nu ascult mult acest tip de muzică, reprezintă un gen bine definit, cum să vă explic: ca muzica lentă, ca un Casadei romagnolo. Însă mult mai asemănătoare cu Gipsy King.”
Iată cu cine a fost comparat Nicolae Guţă:
Gigi d'Alessio
Gipsy Kings: