Menu
in

Guvernul Italiei a decretat pentru astăzi zi de doliu național

Italia a decretat pentru vineri, 4 octombrie, zi de doliu național în memoria victimelor naufragiului din insula Lampedusa, Sicilia.

„Lampedusa, cimitir al imigranților”, titrează „La Repubblica”,citată de Agerpres, care scrie că mica insulă siciliană a cunoscut joi cea mai gravă tragedie a imigrației din ultimii ani când peste 130 de migranți au murit și alți 200 sunt dați dispăruți în urma naufragiului unei ambarcațiuni care transporta circa 500 de imigranți clandestini, originari din Cornul Africii, printre care multe femei și mulți copii. Doar 155 de persoane au fost salvate. Operațiunile de recuperare a corpurilor continuă, cu sprijinul mai multor nave ale Marinei militare italiene.

Potrivit autorităților italiene, nava ar fi plecat din Libia, iar majoritatea imigranților ar proveni din Somalia și Eritreea.

Mica insulă din Sicilia, Lampedusa, pe care papa Francisc a vizitat-o la începutul lunii iulie, a devenit „un cimitir”. „Sute de corpuri lipsite de viață, înfășurate în saci colorați de plastic, un șir fără sfârșit de cadavre, de vieți pierdute, reprezintă o imagine emoționantă și dureroasă, care va rămâne în memoria noastră”, scrie principalul cotidian roman, care adaugă că această nouă tragedie a imigrației se află vineri în atenția presei din întreaga lume.

O dramă a imigrației „fără precedent”, definită joi de papa Francisc „o rușine care nu va trebui să se mai repete„.

„Marea este plină de morți, o oroare infinită„, a declarat joi primarul din Lampedusa, doamna Giusi Nicolini, precizează publicația amintită.

Cotidianul „Il Mattino” din Napoli anunță că Garda de Coastă, carabinierii, Garda financiară, zeci de pescari din Lampedusa și aproape toți locuitorii insulei participă în aceste ore la operațiunile de recuperare a ultimelor cadavre din mare.

Premierul Enrico Letta, invitat joi de primarul insulei să se deplaseze la Lampedusa „pentru a număra morții”, urmărește cu atenție situația, de la Roma, de la sediul guvernului italian, Palatul Chigi, și a decretat vineri o zi de doliu național pentru victimele acestei tragedii, pe care a definit-o „imensă”, relevă publicația menționată.

Cotidianul de dreapta „Il Tempo” de la Roma scrie că vicepremierul Angelino Alfano, ministru de interne, a vizitat joi mica insulă siciliană și a declarat că a decis să rămână în cursul nopții la Lampedusa, pentru a supraveghea operațiunile de recuperare a cadavrelor și pentru a fi „alături de locuitorii insulei”. ”Sperăm ca Uniunea Europeană să își dea seama că nu e vorba numai despre o tragedie italiană, ci și de una europeană’‘, a declarat joi ministrul Angelino Alfano, secretar al partidului de dreapta Poporul Libertății /PdL/.

„Suntem toți dezarmați în fața acestei tragedii”, titrează „La Stampa” din Torino, care scrie că politica italiană, tulburată în ultimele zile de numeroase polemici, „s-a oprit și ea în fața acestei drame”. Toate conferințele de presă și reuniunile politice programate vineri au fost anulate. Șeful statului italian, Giorgio Napolitano, a vorbit despre un „masacru al nevinovaților”.

Insula a fost vizitată joi și de președinta Camerei Deputaților, Laura Boldrini, iar ministrul integrării, doamna Cecile Kyenge, a anunțat că se va deplasa la Lampedusa duminică pentru a le mulțumi locuitorilor insulei pentru modul „plin de demnitate” în care au reacționat la această nouă dramă a imigrației clandestine.

După această nouă tragedie a imigrației, se lungește lista „victimelor fără nume înghițite de Marea Mediterană. Mii de bărbați, femei și copii au murit în ultimii ani în Canalul Siciliei, în timp ce căutau, pentru ei și pentru familiile lor, un viitor mai bun, în Italia și în restul Europei”, comentează principalul cotidian torinez.

Potrivit autorităților italiene, în ultimii zece ani, în Canalul Siciliei și-au pierdut viața peste 6.200 de persoane. Dintre acestea, aproape 4.800 nu au fost niciodată recuperate din mare. Numai în anul 2011 au murit circa 1.800 de imigranți clandestini, 150 pe lună, cinci pe zi, amintește publicația menționată.

Cotidianul „Corriere della Sera” din Milano scrie că opinia publică din Italia trăiește vineri „un sentiment colectiv de durere și rușine” și că numeroși cititori au trimis joi mesaje la sediul principalului cotidian milanez, pentru a cere decernarea Premiului Nobel pentru pace locuitorilor de la Lampedusa, care au devenit în țară „un exemplu demn de urmat”, un exemplu „de generozitate și de sacrificiu”. O generozitate în fața căreia, în aceste ore, „întreaga lume se închină cu respect”.

De la începutul anului, aproape 25.000 de imigranți au debarcat pe coasta de sud a Italiei /mai ales în Sicilia și în Calabria/, de aproape trei ori mai mulți decât în tot anul 2012, conchide publicația menționată.

(foto: www.unita.it)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version