De mai multe luni, actorul si regizorul bulgar Moni Ovadia, stabilit de peste 30 de ani in Italia se află în turneu cu spectacolul "Fără frontiere. Evrei si ţigani", spectacol realizat cu patru cântăreţi români de etnie romă.
"Spectacolul s-a născut din norocul de a cunoaşte mari muzicieni de etnie romă care vin din România. Aceasta pe când căutăm cântăreţi pentru orchestra mea, pentru agenţia mea de teatru", povesteşte Moni Ovadia. "Apoi înţelegând imensa valoare a culturii pe care o deţineau, m-am gândit că pot transforma totul într-un spectacol de muzică lăutărească prin care să se elimine şi cele mai mici prejudecăţi. Eu vin din Bulgaria, am mulţi prieteni români, chiar şi la şcoala evreiască din Milano, prietenii cei mai bun ai părinţilor mei erau români, si dintotdeauna ştiu că România are o cultură excepţională şi există o particularitate a muzicii care ştie să exprime sufletul întregului popor. De exemplu Doina." mărturiseşte în continuare Ovadia.
Chiar şi pe scenă, Moni Ovadia subliniază ca a avut foarte multe lucruri de învăţat de la aceşti cântăreţi români de stradă şi sfătuieşte publicul să fie mai atent la muzica şi arta acestor instrumentişti.
"Această lume are ce să ne înveţe şi să ne ofere. Trebuie însă să li se dea drepturile de care au nevoie. Şi înRomânia, şi aici. Eu nu mă tem. Consider că toţi suntem la fel şi avem aceleaşi drepturi. Toată viaţa m-am luptat pentru asta", spune Moni Ovadia referitor la faptul că muzicanţii de stradă nu primesc o autorizaţie din partea Primăriei, aşa cum se întâmplă de exemplu în Germania.
Regizorul recunoaşte că în Peninsulă a existat o perioadă plină de prejudecăţi, "însă noi avem nevoie de oamenii cu un mare talent. Cu românii, Italia devine şi mai bună", subliniază regizorul.
Chiar dacă locuieşte în România, Ion Stănescu, violonist la Filarmonica din Craiova vine periodic în Italia de şapte ani pentru a cânta alături de Moni Ovadia. Românul lucrează şi cu o companie franceză, dar recunoaşte că îi place mai mult cu Moni Ovadia.
"Publicul italian este foarte cald. Se ştie că este cel mai muzical popor din lume. De aici a plecat construcţia viorii, aici a existat si cel mai mare violonist al lumii, care a fost Paganini, iar opera s-a născut în Italia", spune după spectacol Ion Stănescu. El e încântat când colaborează cu compania din Italia, pentru că astfel "se ridică nivelul şi se aruncă, se schimbă din mentalitatea despre români aici în Italia".
Pe scenă, în spectacolul "Fără frontiere. Evrei şi ţigani", pe lângă violonistul Ion Stănescu sunt alţi trei cântăreţi români: Albert Florian Mihai (acordeon), Marian Şerban (ţambal) şi Marin Tănăsache (contrabas).
Albert, originar din Constanta, de 18 stabilit în Italia, colaborează din anul 2001 cu Moni Ovadia. Cu spectacolul acesta vor merge în toată Europa. "Publicul devine cald dacă tu oferi maximul în muzică", explică Albert. "Sunt foarte bucuros şi foarte mândru de ceea ce face Moni Ovadia pentru poporul de etnie romă", continua tânărul acordeonist.
Deşi de mai bine de 11 ani cântă pe scenă, tinerii români nu renunţă la concertele de stradă. "Cântăm si pe stradă. Nu este o ruşine. Asta este o artă. Eu lucram în televiziune, la Mediaset şi la Rai, dar a doua zi ieşeam si cântam în stradă. Asta înseamnă arta. Asta nu înseamnă măreţie, că te afli pe o scenă. Să nu uităm ca de la stradă ne-am lansat şi dacă nu eşti mic… nu devii niciodată mare", mai spune Albert.
La Roma, spectacolul "Fără frontiere. Evrei şi ţigani" s-a jucat la Teatrul Vittoria în perioada 20 noiembrie – 2 decembrie cu sălile pline.
C.V.