in

Fotoreportaj/ Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea

Roma 1 mai 2011- In jur de un milion şi jumătate de persoane, conform primelor cifre difuzate de către organizatori, au asistat azi la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea.

Multe grupuri de pelerini, in special polonezi, au dormit ȋn noaptea de sâmbătă spre duminică ȋn apropierea Pieţei San Pietro. Alţii s-au aşezat ȋncă de la trei dimineaţa ȋn faţa căilor de acces către Bazilică, iar organizatorii au deschis grilajele la ora 5:25 dimineaţa. “Ieri am asistat la rugăciunea comună ȋn cinstea

Papei, la Circo Massimo. Apoi am petrecut noaptea pe stradă, ȋn saci de dormit. Dimineaţă, pe la ora 4, am pornit ȋnspre intrarea ȋn Bazilică, pentru că vom reuşi să intrăm. Practic, ȋn 20 de ore abia am reuşit să ne odihnim puţin”- ne-a declarat Anne, o tânără poloneză cu un rucsac mare ȋn spate şi oboseala care i se citeşte pe faţă.

Ceilalţi pelerini care nu au reuşit să intre ȋn Bazilică sau ȋn Piaţa San Pietro, au ocupat, până la ora 8 locală, ȋntreaga Via della Conciliazione, care uneşte Vaticanul cu Castel Sant’Angelo, pe malul Tibrului. Intre timp, poliţiştii au blocat celelalte căi de acces, permiţând pasajul doar ȋn mici grupuri, pentru a evita supraaglomerarea.

Cei mai mulţi credincioşi au asistat la slujba de beatificare aşezaţi pe asfalt, iar cei mai norocoşi dintre ei au avut parte de un loc ȋn faţa celor câtorva ecrane-gigant instalate ȋn pieţele adiacente Vaticanului. Alături de cărţi de rugăciune şi programul slujbei, tipărit ȋn diferite limbi, pelerinii şi-au adus umbrele, pentru a se apăra de soare, scăunele, saci de dormit şi, nu ȋn ultimul rând radiori portabile cu căşti pentru a urmări ȋn direct liturghia.

Am vorbit cu Marcel, un tânăr de culoare originar din Burkina Faso stabilit ȋn Peninsulă, care a venit special din nordul Italiei, de la Vicenza, pentru a asista la slujbă, ȋmpreună cu aproape o sută de membri ai comunităţii sale. Lângă el, fiul său de patru ani, doarme pe o pătură, aşezată pe caldarâm: “Pentru noi, Papa Ioan Paul al doilea este viu. Ne-am luat două zile de concediu pentru a veni la Roma. Papa este ȋn Paradis, unde sperăm să ajungem şi noi. El a fost un exemplu pentru toţi. Eram un copil când a venit ȋn Africa.  A fost de două ori şi ȋn Burkina Faso”.

Spre deosebire de anul 2005, la funerariile Papei, “organizarea nu a fost acum pe măsura aşteptărilor”- ne-a spus Alessandra, care s-a născut şi a crescut la Roma şi ȋşi aminteşte de ziua când Papa Ioan Paul al II a vizitat parohia ei, de la periferia capitalei: “la ȋnmormâtarea Papei, traficul pelerinilor a fost mai bine dirijat.  Au fost puse la dispoziţie mai multe materiale informative. Chiar şi apa care a fost distribuită era mai uşor de găsit”. In faţa unui ecran de lângă podul Sant’Angelo, o femeie s-a simţit rău şi cu greu s-a creat un culoar

pentru a putea fi scoasă din mulţime şi transportată ȋntr-o ambulanţă.

Imediat după terminarea slujbei, zeci de preoţi au ȋmpărtăşit grupuri de pelerini, ȋn pieţele şi parcurile adiacente Vaticanului.

Protecţia civilă, alături de poliţişti şi voluntari, s-a ocupat cu dirijarea traficului şi intervenţii ȋn caz de urgenţă medicală, mai puţin, ȋnsă, cu informarea pelerinilor. “să spunem că nu a fost o coordonare perfectă”- ne-a mărturisit unul din voluntarii de la Protecţia civilă.

Miilor de pelerini le-au fost distribuite sticle cu apă minerală de jumătate de litru şi pachete cu o gustare alcătuită din biscuiţi, un suc de fructe şi un măr. Iar cotidianul “Il Messaggero” a publicat un număr special, dedicat Papei Ioan Paul al II-lea şi distribuit gratuit pelerinilor.

Nu au lipsit cei care au ȋncercat să folosească evenimentul pentru a specula pe seama pelerinilor: câţiva italieni au vândut sticle cu apă la 1,50 euro, alţii ofereau fotografii sau steguleţe la 1 sau 2 euro bucata.

După terminarea slujbei, mulţimea a ȋnceput să plece din Piaţa San Pietro, lăsând ȋn urmă un morman nesfârşit de hârtii, ziare, pliante, sticle de plastic, chiar şi haine sau pături mototolite.

O parte din pelerini s-a aşezat ȋnsă, la rând, pentru a intra ȋn Bazilica San Pietro şi a venera moaştele Fericitului Ioan Paul al II lea, adus special din criptele Vaticanului. Alături de sicriu, vor fi expuse alte două relicve ale Papei: o fiolă conţinând sângele Papei, luat de către medici, cu puţin ȋnainte de moarte, precum şi pelerina pe care o purta când a fost ȋmpuşcat, ȋn timpul unei audienţe generale, pe 14 mai 1981.

Miruna Cajvaneanu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alianţa Lega Nord – PDL

Beatrice- campioană la 13 ani, ȋn scaun cu rotile