Un tânăr român din Italia a fost nominalizat în lista Forbes Italia, ”100 de lideri ai viitorului”, după participarea la forumul TEDxYouth Italia, eveniment-concurs care premiază ideile valoroase ale tinerilor absolvenți ai școlilor italiene.
Invenția sa a stârnit multe comentarii favorabile, iar prezentarea pe care a făcut-o la concursul TEDxTouth a atras atenția în mod deosebit. A avut o idee simplă, dar valoroasă: a inventat o cască de motociclist care, în caz de accident sau nevoie, trimite singură un sms de solicitare de ajutor, cu coordonatele locului în care se află. Multe vieți, mai ales de tineri, pot fi salvate așa.
Emanuel Chirilă, Emi cum îi spun prietenii, are 20 de ani, este originar din Iași și trăiește cu familia la San Giovanni Valdarno, un mic orășel din provincia di Arezzo.
Pentru cititorii Gazetei Românești, Emanuel a răspuns la câteva întrebări, în exclusivitate pentru publicația noastră.
Când ai venit în Italia și care au fost motivele pentru care familia ta a decis să emigreze și să se stabilească în Peninsulă?
«Inițial mama mea a venit în Italia, singură, apoi când a găsit loc de muncă fix ne-a adus pe toți aici. Suntem 5 copii. Eram cam mic să apreciez dificultățile țării în care trăiam, dar din spusele părinților mei am ales Italia pentru un viitor mai bun.»
Cu ce probleme te-ai confruntat de când ai ajuns în Italia?
«Înainte de valul de refugiați care ajung în Italia eram noi, românii, în centrul atentiei și în clasă uneori eram văzut mai ciudat.»
Vorbește-ne despre invenția ta.
«La nivel de bază este vorba de o cască pentru moto, care în caz de accident simte lovitura capului cu asfaltul, dându-și seama că ai căzut de pe motoretă. În acel moment, casca te geolocalizează automat și trimite un sms cu coordonatele locului unde te găsești, în felul acesta cineva poate ști dacă pățești ceva și poate ști și unde te aflai pentru a putea fi ajutat cât mai repede.»
Cum s-a născut ideea?
«Este vorba despre o idee care mi-a venit când aveam 18 ani, deci prin anul 2016. Am făcut mici căutări pe net și am observat că nu există ceva asemănător, deci am mers imediat pe ideea că trebue brevetată pentru a avea o acoperire legală asupra drepturilor de autor.
Mulțumită birouluide avocatură Rubino de la Roma, care a susținut cheltuielile legale, am reușit să depun brevet. Asta mi-a permis să încep crearea unui prototip care să îl fac cunoscut cât mai mult, pentru a vedea cât de mult este interesată lumea de un produs similar. De-a lungul proiectării au fost multe dezamăgiri și eșecuri, dar acele puține succese m-au ajutat să merg înainte.
Nu a fost deloc ușor să mă adresez producătorilor de căști moto, deoarece nimeni nu bagă în seamă un puști “strain” de 18 ani. Dar totuși planul meu de a-mi face publicitate a funcționat și asta m-a ajutat enorm pentru a mă face cunoscut producătorilor ca o persoană cu idei clare și un vis de viitor destul de inovativ.»
Crezi că va fi realizată, va intra în producție?
«La sfârșitul anului 2017 am găsit un mare producător din Bergamo interesant de idee și dispus să mă ajute să încercăm lansarea produsului cât de curând. Foarte mult m-a ajutat în ascensiunea carierei mele parteciparea la evenimentul TedxYouth din Bologna care promovează idei de valoare făcând în așa fel să te faci cunoscut la nivel național.
Momentan experimentăm tecnologia și pare să meargă foarte bine, sper să continue tot așa demersul pentru a lansa produsul cât mai repede.»
Ce raporturi ai cu comunitatea românească?
«În linii mari pot spune că sunt patriot, voiam foarte mult să fiu prezent la manifestațiile din București care s-au ținut în ultima vreme. În rest sunt în raporturi bune cu mica-mare comunitate de români din San Giovanni Valdarno, dar și cu cea italiană.»
Ai emigra în alte țări?
«Nu, dar îmi place să călătoresc peste tot. Poate într-o zi îmi voi permite să văd mai multe continente.»
Te-ai gândit vreodată să te întorci în România sau crezi că viața ta va fi mereu în Italia?
«Gândul mai pleacă, dar inima mereu la România îmi rămâne, visul meu este de a reuși să devin om de afaceri și să investesc în România.»
Ce crezi că ar trebui schimbat în România pentru ca tinerii să se reintoarcă?
«Aș începe de la școală, nu am făcut studiile în România ca să știu exact ce trebuie schimbat, dar cred că dacă trebuie vreo schimbare, se începe de la educație, apoi totul va veni de la sine. »
Ce sfat ai pentru ținerii români din Italia sau de oriunde?
«Cred că toți avem capacitățile noastre, fiecare în domeniu diferit și trebuie să le descoperim.
Foarte importantă este creativitatea deoarece degeaba ești priceput la programare dacă nu ști ce să creezi. Creativitatea trebue încurajată și în școli.
Trebuie să trecem peste frica de a pierde sau a eșua, deoarece doar eșuând poți culege experiența necesară pentru a nu repeta greșeala.»
Andi Rădiu