Menu
in

Cătălina Curceanu, fiziciană româncă ȋn Italia, despre referendum, politică şi centrale nucleare

Duminică şi luni (12 şi 13 iunie) , ȋn Italia se va desfăşura un referendum cu privire la reintroducerea energiei nucleare, gestionarea resurselor hidrice ȋn sistem privat şi ridicarea privilegiului de care dispun membrii guvernului, de a nu se prezenta la procesele ȋn care sunt imputaţi ȋn timpul mandatului – o formă de imunitate numită “Leggitimo impedimento”. Cea mai controversată temă este cea a revenirii la energia nucleară.

Italia a renunţat la producerea energiei nucleare ȋn 1987, după tragedia de la Cernobyl, dar guvernul Berlusconi a introdus un proiect ȋn urma căruia este prevăzută construirea şi punerea ȋn funcţiune a patru centrale nucleare, ȋn următorii 20 de ani. Liderii partidelor din Peninsulă s-au ȋmpărţit ȋn două tabere pro si contra, la fel şi mulţi oameni de ştiinţă.

In legătură cu reintroducerea centralelor nucleare ȋn Italia, am cerut părerea fizicienei românce Cătălina Curceanu, prim cercetător la Institutul italian de fizică nucleară de la Frascati, stabilită ȋn Italia de mai mulţi ani.

“Problema energiei este ȋntr-adevar o problemă foarte serioasă ȋn prezent şi va deveni si mai critică ȋn viitor”- ne explică cercetătoarea, care a urmărit polemicile din ultimele săptămâni.

In legătură cu referendumul, precizează: “a face un referendum asupra energiei nucleare nu rezolvă problema – cel mult o amână. Energia nucleară la ora actuală este utilizată ȋn multe ţări din lume in proporţii variabile, existând sute de reactoare nucleare”.

“Italia are nevoie- continuă Cătălina Curceanu-  ȋn primul rand de o politica energetică serioasă – ceea ce la ora actuală cam lipseşte. Politică din care nu poate lipsi cel puţin cercetarea ȋn domeniul  energiei nucleare (atăt de exemplu asupra centralelor dintr-o  noua  generaţie, a IVa, ce folosesc fisiunea nucleară, cât şi cercetarea ȋn  domeniul fuziunii nucleare – care la ora actuală nu este ȋncă folosibilă ȋn centrale nucleare, fiind doar ȋn fază de cercetare). Cercetarea ȋn domeniul energiei trebuie prin urmare ȋncurajată,  atât ȋn ceea ce priveşte energia nucleară cât şi ȋn folosirea altor  surse de energie”.

Cătălina Curceanu, care ȋn 2010 a participat la cercetări ȋn domeniul energiei nucleare chiar ȋn Japonia, ne explică de ce un referendum nu ar rezolva problema energiei nucleare, la ora actulaă: “ populatia ar trebui informata mai serios asupra energiei nucleare – , nici care sunt avantajele şi riscurile pe care le comportă construirea de centrale”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version