Interpelare SEL privind sclavia româncelor
În provincia Ragusa, prima la producţia de legume în Italia, proprietarii de terenuri le consideră pe lucrătoarele românce o proprietate absolută a lor. Mai mulţi parlamentari de la SEL (Sinistra, Ecologia e Liberta) au prezentat o interpelare cu privire la faptele prezentate de ancheta din L’Espresso.
Interpelare cu răspuns verbal
Ministrului de Interne
Ministrului Muncii şi Politicilor Sociale
Ministrului Sănătăţii
Pentru a şti, având în vedere că:
- se înţelege din surse jurnalistice că zeci de femei, în special de naţionalitate română, lucrătoare agricole (deseori la negru) în sere, în localitatea Vittoria, provincia Ragusa, sunt constrânse de proprietarii/patronii lor agricultori, deseori închiriind spaţiile dărăpănate în care sunt constrânse să trăiască cu familia, să suporte obişnuite violuri cu şantajul de a fi concediate şi rudele lor, şi de frica unor violenţe mai mari împotriva propriei persoane şi a propriilor copii;
- Vittoria face parte dintre districtele legumicole cele mai importante din Italia. Centrul unui sistem productiv care exportă în întreaga Europă, anulând vremea sau anotimpurile. (…)
- Guvernul este întrebat dacă este la cunoştinţa inacceptabilelor condiţii în care sunt constrânse să trăiască imigrantele românce în districtul italian sus-citat. Guvernului i se cere să intervină imediat pentru ca să nu se mai prelungească odioasa condiţie a femeilor care pentru a trăi trebuie să devină sclave. Guvernului i se cere să intervină şi în ceea ce priveşte prezenţa celor împotriva avorturilor, fiecare structură spitalicească trebuie să garanteze posibilitatea de a avorta.
- Ceea ce se întâmplă în provincia Ragusa este profund ruşinos pentru ţara noastră. Trebuie să înceteze.
Marisa Nicchi, Celeste Costantino, Donatella Duranti, Franco Bordo, Erasmo Palazzotto, Lara Ricciatti, Annalisa Pannarale
(toţi deputaţi Sel)
Senatoarele Padua e Fedeli (PD): „Acte incalificabile”
„Această situaţie care iese la iveală, pentru a nu ştim câta oară, din unele reportaje jurnalistice privind serele din Ragusa, ne obligă să întreprindem imediat acţiuni de intervenţie pentru restabilirea legalităţii şi respectării demnităţii umane”. Două senatoare PD, Venera Padua şi Valeria Fedeli (vicepreşedinta Senatului) au emis un comunicat comun privind violenţele suferite de femeile românce în unele zone agricole din sud-estul Siciliei.
„Societatea noastră aşa-zis civilizată – au declarat Padua (foto) şi Fedeli – nu poate închide ochii în faţa episoadelor de violenţă cruntă ale căror victime sunt tinere inocente mame sau fete de puţin peste douăzeci de ani, cu precădere românce, în serele din Vittoria. Lor dorim să le transmitem întreaga noastră solidaritate, apropierea noastră şi refuzul total pentru acte incalificabile care ultragiază demnitatea persoanei”.
„Ştim că sunt tinere femei – mai declară Padua şi Fedeli – care, zilnic, suferă violuri şi chinuri inimaginabile din partea „stăpânilor” lor pe câmpurile di provincia Ragusa. Nu se poate continua să se asiste în tăcere la producerea unor asemenea episoade. Din păcate, această situaţie este reală, există, şi în ciuda eforturilor unor oameni de bună-credinţă şi a angajării forţelor de ordine care încearcă să scoată la suprafaţă ceea ce se întâmplă cu adevărat, un văl de nepăsare pare să acopere totul.
Strigătul nostru de durere şi de denunţare a unei asemenea situaţii trebuie, în schimb, să se ridice puternic şi hotărât”.
„Ne încredem mult – mai subliniază cele două senatoare – în voinţa guvernului de a pune capăt unei asemenea violenţe cum este prevăzut deja în Planul extraordinar împotriva violenţei sexuale şi de gen, sperăm doar să se reuşească repede să se treacă la fapte concrete pentru a proteja şi apăra drepturile femeilor, ca acelea exploatate ca nişte sclave în sud-estul Siciliei, care zilnic trăiesc în umbra unei tăceri asurzitoare”.
Pe lângă aceasta, un gând este adresat „tuturor acelor persoane şi asociaţii care denunţă în mod curajos condiţiile de sclavie în care sunt aduse femeile în acele sere, cu abuzuri fizice şi psihologice care găsesc teren fertil în condiţiile de exploatare ale imigranţilor, de muncă la negru, de tăcere. Trebuie să furnizăm comunităţilor locale – încheie Padua şi Fedeli – instrumente concrete de combatere şi prevenţie”.