„Eu sunt în mod instinctiv în favoarea principiului ius soli, însă și acesta trebuie studiat și reglementat cu mare atenție și realism”, a spus pe 18 septembrie cardinalul Angelo Scola, intervievat de Repubblica.
„Amestecarea popoarelor – adaugă Scola – este un proces. Și procesele nu ne cer permisiunea de a se întâmpla: se întâmplă. Înțelepciunea cere să încercăm să-i orientăm mai bine, insistând pe integrare. Însă este de o importanță capitală să distingem rolurile. Biserica este chemată să facă un lucru, societatea civilă este chemată să facă altele, politica altele”.
„Îmi face plăcere să aud vorbindu-se despre această temă de o voce atât de importantă”, a comentat ministrul Integrării, Cecile Kyenge. „Este o schimbare culturală importantă, este ius soli temperat despre care am vorbit în ultima vreme, un parcurs de integrare a părinților în teritoriu, astfel ca la naștere copiii să poată primi cetățenia la cererea părinților. însă necesită integrarea părinților”. Cea mai neașteptată a fost aprecierea lui Roberto Maroni, secretar al Lega Nord și guvernator al Lombardiei, care a definit poziția lui Scola „interesantă și de evaluat”.
Cardinalul, a subliniat Maroni, „nu a spus da în mod nediscriminat, absolut și total, ci în mod problematic, și a evidențiat că există probleme și chestiuni relevante, că este același lucru pe care îl spune noi”. Adică, „nu se poate recunoaște în mod automat naționalitatea italiană dacă un copil se naște aici și apoi părinții pleacă„.