Menu
in

Bologna s-a unit cu Roma în Comitetul ad-hoc al comunităţii româneşti, iată solicitările către Bucureşti

Duminică, 14 septembrie, la Bologna a fost organizată a doua întâlnire, după cea de la Roma, pe tema alegerii reprezentanţilor românilor din Italia la Congresul Românilor de Pretutindeni, care ar urma să aibă loc pe 30 noiembrie 2014. Participanţii la această întâlnire au decis să se alăture comitetului ad-hoc al comunităţii, constituit la Roma, completând cererile de la prima întâlnire. Următoarea întâlnire va avea loc la Torino, în 21 septembrie.

Comitetul asociaţiilor, constituit la Roma, cere Guvernului României o Ordonanţă pentru Congresul Diasporei

La eveniment au participat, printre alţii, Leontin Cojocea, Leontin Vlass, Carmen Scorţanu, Mihai Molnar, Constantin Pauleţ, Iulia Radu, Magda Niculae. Iată un rezumat referitor la întâlnirea Bologna, publicat pe pagina FB special creată pentru aceste întâlniri:

În urmă întâlnirii de ieri, 14 septembrie a.c., în şedinţa de lucru de la Bologna, participanţii la întâlnire şi totodată noii membri ai consiliului ad-hoc, constituit la Roma, au propus şi aprobat următoarele:

– Scrisoarea adresată instituţiilor statului, direct răspunzătoare şi interesate, formulată de către comitetul constituit la Roma, să fie integrată cu propunerile făcute în cadrul întâlnirilor de lucru de la Bologna şi succesiv cu cele făcute în cadrul întâlnirilor succesive organizate în Italia. În acelaşi mod, se completează şi se adăugă numele participanţilor, care prin VOT exprimat au aderat la acest consiliu. Lista participanţilor este lista membrilor componenţi ai comitetului ad-hoc din Italia.

Congresul diasporei: După întâlnirea de la Roma, românii din Italia se întâlnesc la Torino și Bologna

În cadrul întâlnirii de ieri, 14 septembrie a.c., s-au decis şi aprobat în unanimitate, următoarele:

aderararea participanţilor prin vot la comitetul constituit la Roma, dar şi forma acestuia;

– aprobarea integrală a documentului şi a propunerilor făcute şi consemnate în document de către comitetul ad-hoc constituit;

– a dezbătut şi aprobat în unanimitate următoarea propunere de cerere: „Cerem ca membrii Consiliului Românilor de Pretutindeni, ce va fi constituit şi ales în cadrul congresului ce va avea loc la Bucureşti, să fie aleşi şi numiţi, în proporţie de 2/3 din rândurile cetăţenilor romani din străinătate, denumiţi prin prezenta lege în vigoare, 299/2007, „români de pretutindeni”, pe lângă toţi ceilalţi membri prevăzuţi în prezenţa lege la art. 7, alineatele 1-5.”

Ieri, toţi participanţii şi implicit noii membri au avut o copie a documentului întocmit la Roma, iar mai departe organizatorii întâlnirilor viitoare trebuie să completeze documentul cu propunerile făcute în cadrul întâlnirilor, cu numele participanţilor şi să-l transmită biroului de presă al comitetului. La rândul său, biroului de presă, transmite prin mail forma actualizată a documentului în baza fiecărei întruniri de lucru, urmând ca la sfârşit să comunice forma sa finală! Totodată, propun organizarea unei întâlniri finale a membrilor comitetului în care se citeşte, se discută, se aprobă şi se decide înaintarea acestui document către institutile statului român.

Comitetul asociațiilor de la Roma, declarații ale participanților: „Această întâlnire este un miracol”

Întâlnirea de la Roma

În data de 9 septembrie 2014, orele 10:30 – 14:30, a avut loc la Roma, în Sala de Conferinƫe 50&Più Enasco Confcommercio, Via del Melangolo, 26, o întâlnire de lucru cu tema “Organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni” la care au fost prezenţi membri ai asociaţiilor, organizaţiilor non-profit, a comunităţilor româneşti din Italia, dar şi participanţi independenţi.

De comun acord, toţi cei prezenţi, au decis să constituie un Comitet ad-hoc al românilor din Italia, semnând un document în acest sens. Comitetul ad-hoc al românilor din Italia este deschis, căruia i se vor putea alătura pe viitor toate asociaţiile, organizaƫiile non-proft şi toţi românii de pretutindeni de bunăvoinţă care vor organiza şi în alte oraşe, provincii sau regiuni ale Italiei, întâlniri asemănătoare de lucru pe tema organizarea, participarea şi desfăşurarea “Congresului Românilor de Pretutindeni” prevăzut prin lege.

În cadrul lucrărilor din 9 septembrie a.c, s-a decis prin vot unanim întocmirea unui document de către Comitetul constituit, prin care se cere guvernului României să reglementeze prin Ordonanţă de Urgenţă participarea românilor din afara graniţelor ţării la acest Congres.

Fără normele metodologice de aplicare a Legii 299/2007, teoretic, pe 30 noiembrie, data stabilită pentru desfăşurarea Congresului, ar putea să vină şi să participe oricare dintre cei circa patru milioane de români aflaţi în afara graniţelor Ţării noastre, numiţi “români de pretutindeni”, întrucât au drept de participare, conform legii in vigoare. Nimeni nu poate candida sau alege pe nimeni în aceste condiţii.

Tot în cadrul lucrărilor întâlnirii de marţi, în baza prezentării şi analizei făcute asupra legii 299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Comitetul constituit a hotărât să ceară prin Ordonanţă de Urgenţă metodologia de aplicare a prezentei legi dar şi revizuirea şi modificarea legii 299/2007, respectiv art.7, întrucât violeaza principiile şi drepturile electoratului activ şi pasiv în vederea alegerii membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni în cadrul Congresului, prevăzută şi în prezenta lege în art.8 alin.3. Propunerea revizuirii şi modificarea legii 299/2007 a fost aprobată în cadrul lucrărilor şi de către toţi cei prezenţi. …

Centrul Informativ al Comitetului ad-hoc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version