"Dacă voi face eu un guvern, prima sa normă se va referi la dreptul fiilor de imigranţi născuţi aici şi care studiază aici în Italia de a se numi în sfârşit italieni". Intervievat de Corriere della Sera, secretarul Partidului Democrat Pierluigi Bersani reafirmă o promisiune făcută deja în alte ocazii. Adăugând că viitoarele alegeri "nu vor fi numai o alegere politică şi economică. într-o oarecare măsură va fi şi o alegere de civilizaţie. {i atunci este nevoie să luptăm".
Bersani a vorbit de reforma cetăţeniei, răspunzând unei întrebări cu privire la Beppe Grillo. Liderul Movimento 5 Stelle a definit "fără sens" dezbaterea privind cetăţenia pentru generaţiile secunde, pe lângă faptul că a avut atitudini ambigue asupra altor teme legate de imigraţie. "Grillo – a spus secretarul Pd – este sub influenţa revoltelor populiste şi simplificatoare care de doi ani de zile apar în întreaga Europă. Pleacă de la cereri chiar juste şi cresc adunând laolaltă lucruri nedistinse, în care nu mai este nici dreapta nici stânga. Se pune în joc ceea ce se crede că solicită talpa ţării. Eu refuz din start această schemă".
Zingaretti: "Generaţii secunde împinse către furie şi emarginare"
Trebuie să încetăm să privim imigraţia "numai ca pe o problemă de rezolvat, alimentând o propagandă fondată pe frică, şi să începem să privim prezenţa străinilor mai ales ca pe o resursă: un factor economic şi o îmbogăţire a capitalului uman". O spune preşedintele provinciei Roma, Nicola Zingaretti, într-un interviu publicat pe Expresolatino.net, portalul latino-americanilor din Italia. "Aceasta fără a minimaliza în vreun fel dificultăţile care deseori caracterizează procesele de integrare sau sugestia că o imigraţie rapidă afectează calitatea vieţii din multe cartiere, ci începând să privim aceste fenomene sub lumina unui clar pact de reciprocitate format din drepturi şi obligaţii".
Vorbind despre firmele imigranţilor, preşedintele Provinciei Roma spune că pot "reprezenta un pilon fundamental pentru recuperarea economică", însă "pentru a favoriza un salt de calitate, este indispensabil să se facă trei lucruri". "Primul – explică – este o revedere radicală a legislaţiei privind imigraţia pentru a favoriza sosirea în Italia de firme, creiere, capital uman şi bogăţie materială. în al doilea rând trebuie să devină mai puţin greoaie complexele proceduri birocratice care sunt la baza constituirii firmelor, susţinându-se, şi prin intermediul unor anunţuri publice, meritul, inovaţia şi creativitatea; al treilea, să fim convinşi că prima politică de integrare este investirea în formare ca axă fundamentală pentru a garanta oportunităţi de muncă şi creştere individuală".
Zingaretti a aderat la campania "l'Italia sono anch'io" pentru reforma legii privind cetăţenia. "Consider că este o datorie a politicii – spune la Expresolatino.net – să se ajungă la aprobarea unei legi cât mai urgent pentru a evita ca o situaţie socială marcată de discriminare să poată curând deveni explozivă". "Deja astăzi în ţara noastră – încheie – trăiesc un milion de minori străini fără cetăţenie dintre care jumătate, peste 500.000, născuţi în Italia. Copii şi adolescenţi care vorbesc italiana, mănâncă italieneşte, frecventează şcolile noastre, dar nu au dreptul de a se numi italieni. Să continuăm să negăm acest drept elementar, înseamnă să creştem o generaţie fără rădăcini, împingând mulţi tineri, încă adolescenţi, către marginalizare şi furie".