“Dacă ne găndim la ceea ce este opinia publică iatalia, dincolo de rezultatul alegerilor administrative, care are mai multe explicaţii, eu mă menţin încă în topul preferinţelor cetăţenilor, dacă e să facem o comparaţie cu alţi lideri europeni, Malta, Lituania, Sarkozy, românul (“il romeno”- în orginal), slovaca, slovenul, Zapatero sub 20%. Cetăţenii recunosc ceea ce am făcut, doar cei din presă nu o recunosc. Şi ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta ne arată motivele pe care le au cetăţenii să nu voteze- adică faptul că sunt dezgustaţi de politică, ceea ce depinde de reprezentarea pe care o dau despre politică organele de presă, în principal televiziunile”- a spus Berlusconi, care a mai adăugat, dand vina pe mass media, că la baza eşecului ar fi “mai multe lucruri împreună care te fac să te gândeşti la o situaţie negativă pentru Italia, când, de fapt, suntem primii în Europa”.
Anunţând o manevră fiscală, Berlusconi, lăudând activitatea miniştrilor săi, a spus că executivul condus de el “ar merita un monument” pentru ceea ce a făcut în ultimii ani.
Declaraţiile lui Berlusconi au fost făcute doar cu o zi înainte ca publicaţia “The Economist” să-i dedice prima pagină premierului italian, sub un titlu deloc măgulitor: “Omul care şi-a bătut joc de o ţară întreagă”. Într-un amplu material, publicaţia aduce trei argumente care ar susţine teza că Berlusconi ar fi un dezastru ca lider: în primul rând, scandalul sexual care îl are ca protagonist (aşa numitul “Rubygate”), în al doilea rând faptul că a fost implicat în mai multe procese de corpuţie şi fraude fiscale. Al treilea motiv, şi cel mai grav- susţine “The Economist” este dezastrul economic în care şi-ar di condus ţara.
Miruna Căjvăneanu