in

Berlusconi se laudă că e mai popular decât “românul” Băsescu

Roma 10 iunie 2011- Premierul italian Silvio Berlusconi s-a lăudat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că este unul din liderii europeni cu cea mai mare popularitate printre alegători. Făcând o comparaţie cu alţi prim miniştri şi preşedinţi din UE, Berlusconi nu a ezitat să-i citeze, în context, nici pe Nicolas Sarkozy, al cărui mandat se apropie de sfârşit, nici pe preşedintele Traian Băsescu, cu care s-a întâlnit cu doar o săptămână înainte. Premierul italian a încercat, astfel, să justifice eşecul suferit de partidul său la alegerile administrative din mai, în urma cărora şi-a pierdut fieful- administraţia oraşului Milano.

“Dacă ne găndim la ceea ce este opinia publică iatalia, dincolo de rezultatul alegerilor administrative, care are mai multe explicaţii, eu mă menţin încă în topul preferinţelor cetăţenilor, dacă e să facem o comparaţie cu alţi lideri europeni, Malta, Lituania, Sarkozy, românul (“il romeno”- în orginal), slovaca, slovenul, Zapatero sub 20%. Cetăţenii recunosc ceea ce am făcut, doar cei din presă nu o recunosc. Şi ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta ne arată motivele pe care le au cetăţenii să nu voteze- adică faptul că sunt dezgustaţi de politică, ceea ce depinde de reprezentarea pe care o dau despre politică organele de presă, în principal televiziunile”- a spus Berlusconi, care a mai adăugat, dand vina pe mass media, că la baza eşecului ar fi “mai multe lucruri împreună care te fac să te gândeşti la o situaţie negativă pentru Italia, când, de fapt, suntem primii în Europa”.

Anunţând o manevră fiscală, Berlusconi, lăudând activitatea miniştrilor săi, a spus că executivul condus de el “ar merita un monument” pentru ceea ce a făcut în ultimii ani.

Făcând o aluzie la măsurile de austeritate adoptate în România, pe care le-a lăudat în timpul vizitei sale la Bucureşti, Berlusconi a mai declarat: “Suntem convinşi că, dacă italienii ar şti ce realizări avem, ar trebui să ne facă un monument: nu am concediat angajaţi din sistemul public, nu le-am redus salariile, nu am crescut cu mult TVA-ul ca în alte ţări, nu am diminuat fondurile pentru regiuni, provincii şi comune, nu am crescut vârsta de pensionare şi niciun cetăţean care şi-a pierdut locul de muncă nu s-a simţit singur. Si am făcut totul fără a baga mâna în buzunarele italienilor".

Declaraţiile lui Berlusconi au fost făcute doar cu o zi înainte ca publicaţia “The Economist” să-i dedice prima pagină premierului italian, sub un titlu deloc măgulitor: “Omul care şi-a bătut joc de o ţară întreagă”. Într-un amplu material, publicaţia aduce trei argumente care ar susţine teza că Berlusconi ar fi un dezastru ca lider: în primul rând, scandalul sexual care îl are ca protagonist (aşa numitul “Rubygate”), în al doilea rând faptul că a fost implicat în mai multe procese de corpuţie şi fraude fiscale. Al treilea motiv, şi cel mai grav- susţine “The Economist” este dezastrul economic în care şi-ar di condus ţara.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cel mai uluitor traseu rutier din Europa este în România (The Guardian)

O româncă din Palermo îşi închiriază uterul pentru 15.000 de euro