Este vorba despre Upper Atmosphere Research Satellite (UARS)- un satelit lung de 10 metri, cu o greutate de circa 6,5 tone, lansat în spaţiu în 1991 de către NASA pentru a analiza schimbările climatice. Satelitul şi-a terminat activitatea şi urmează să cadă pe Pământ în cursul zilei de azi.
Ayi, UARS se va dezintegra parţial în contact cu atmosfera, dar, potrivit experţilor, există riscul ca unele fragmente să lovească zone cu o densitate mare a populaţiei.
"E probabil ca mai multe fragmente, probabil 26, să lovească suprafaţa planetei. Dar trebuie să fim pregătiţi ca, odată ce se va da alarma, în cazul în care vor fi vizate zone populate, oamenii să rămână în casele lor. Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt însă mici", a declarat Derek Pitts, astronom la Institutul Franklin, pentru CBS News.
"De obicei, există o mică rezervă de combustibil, păstrată pentru faza finală a exploatării, pentru a controla prăbuşirea satelitului în atmosfera Pământului. Dar în cazul UARS, aproape tot combustibilul a fost deja consumat. În plus, mai există o problemă. Activitatea solară, care încălzeşte atmosfera, are rol foarte important în ceea ce priveşte traiectoria satelitului", spune acelaşi Derek Pitts.
Experţii de la NASA informează în timp real cu privire la traiectoria satelitului şi susţin că vor şti exact unde va cădea fragmente din aparat doar cu circa două ore înainte de impact.
Potrivit ultimelor informaţii difuzate de Protecţia Civilă italiană (foto Unitatea de criză) , posibilitatea ca unele fragmente ale satelitului să cadă asupra Italiei scade pe măsură ce experţi calculează traiectoria aparatului.
Ultimele date comunicate la ora 9:30 locală arată că “riscul a scăzut de la 0,9% la 0,6%, iar că ora estimativă a impactului este între 21.25 şi 22.03, regiunile şi oraşele care ar putea fi afectate fiind: Emilia Romagna (Piacenza şi Parma), Veneto (Verona, Vicenza, Belluno şi Treviso) precum şi Friuli (Pordenone şi Udine)”.
Protecţia civilă recomandă cetăţenilor să stea în casă, lângă structura de rezistenţă, fiind “puţin probabil ca imobilele să fie doborâte la pământ” din cauza impactului. Totuşi, experţii sfătuiesc populaţia să aleagă “etajele inferioare ale clădirilor”.
Iată situl NASA unde se poate urmări în direct evoluţia situaţiei.
În ceea ce priveşte măsurile de protecţie şi impactul asupra Italiei, consultaţi situl Protecţiei Civile