Un Alemanno în versiune Sarkòzy, care îşi arată muşchii şi taie din scurt pentru a da o soluţie definitivă problemei nomazilor în Oraşul Etern. Criticile dure de la Sant'Egidio nu par să-l afecteze. "Oraşul este la limita suportării", spune el. Nu rămâne altceva de făcut decât să se facă din nou apel la Guvern şi la Uniunea Europeană pentru a opri exodul de disperaţi sau nu către Roma. Primarul Romei a acordat cotidianului "Il Tempo" un interviu în care cere revizuirea acordurilor Schengen, referindu-se în mod special introducerea posibilităţii de blocare a sosirii romilor din România.
«Trebuie revăzute acordurile Schengen. Posibilitatea de a putea sta în mod stabil într-o altă ţară trebuie limitată pentru cei care nu au un loc de muncă. Insă sunt necesare verificări punctuale. Altfel se riscă un exod progresiv şi dramatic din zonele cele mai sărace ale Ue în cele mai bogate. Acest lucru ar provoca un dezastru umanitar.»
Aşadar, ca primar al Capitalei şi exponent al Pdl, sunteţi în favoarea politicii dure a preşedintelui francez Sarkozy?
«Trebuie evitate atât atitudinile pline de bunătate, cât şi cele de răutate. Atitudinea prea dură a Ligii, şi uneori a lui Sarkozy, sau inima bună a lui Veltroni sunt greşite. Este nevoie de solidaritate şi realism.»
In cei 3 ani de mandat al dvs. Guvernul a fost "bun" sau "rău" cu Roma? V-a dat o mână de ajutor în materie de siguranţă?
«Au existat etape importante. Mă gândesc la legea care a permis primarilor să emită ordonanţe de expulzare, la sosirea militarilor pentru supravegherea punctelor fixe. Acest lucru a determinat o reducere a infracţiunilor. Insă acum guvernul trebuie să parcurgă ultima parte, aprobând legi care să ne permitem să conducem mai bine teritoriul. Mă refer la noi norme pentru expulzarea efectivă a comunitarilor, pentru interzicerea prostituţiei în stradă. Ordonanţele de unele singure nu sunt de ajuns, Curtea Constituţională a fost clară. Si apoi este necesară o normă penală care să interzică şederea în barăci care nu îndeplinesc cerinţele igienico-sanitare.»
Cât au influenţat contradicţiile interne ale partidului politica dvs. privind siguranţa?
«Nu au influenţat. Angajamentul nostru a fost luat în campania electorală. Am muncit mult pentru a găsi soluţia justă, am evaluat multe ipoteze, printre care taberele, apoi respinse pentru că zonele alese se aflau în arii prea populate. Dar acum putem proceda repede. In iunie va fi deschisă o nouă tabără regulară. Va fi necesară pentru evacuarea a 20 de tabere, unde trăiesc cetăţeni care sunt în Italia de 20 sau 30 de ani, care vor fi mutaţi. Noile tabere sunt pentru ei. Pot fi destinate noilor sosiţi numai în mică parte. Acest flux continuu trebuie combătut cu fermitate.»
Protestul nomazilor a trecut pragul Bazilicii San Paolo. Cer locuinţe. Cum se va sfârşi?
«Roma a pus deja la dispoziţie toate nivelurile de primire posibile, dar nu mai poate suporta alţi imigranţi. Capitala nu poate deveni o tabără imensă de barăci. Pe lângă aceasta, serviciile sociale riscă să intre în colaps.»
Apropo de primire. Potrivit Sant'Egidio Roma nu mai e oraşul primitor care era odată…
«Respect Sant'Egidio, dar privind această temă comite o eroare. Ar vrea să aplicăm principiul potrivit căruia oricine vine la Roma are dreptul la o locuinţă. Dacă ar trece acest mesaj, ar sosi cu miile. Sunt convins, pe lângă aceasta, că în speranţa de realizare a locuinţelor s-ar risca să se lase şi mai multe persoane în barăcile lor plastic cu riscul producerii în continuare de tragedii ca la Tor Fiscale.
Si apoi mai există şi un alt factor ce nu trebuie uitat. Majoritatea dintre ei nu sunt aici pentru că sunt disperaţi, ci pentru a avea o altă sursă de venit. Mulţi au casă în România, însă preferă să locuiască într-un oraş pe care îl consideră bogat. Pe lângă aceasta, aceşti oameni se duc în barăci pentru a nu plăti chirie şi pentru a-şi maximiza astfel câştigurile. In întreaga Europă trebuie să treacă mesajul că pot rămâne numai cei care au un loc de muncă legal şi un loc demn în care să trăiască.»
In campania electorală aţi spus că veţi expulza 20.000 de persoane. Cu ce anume a trebuit să vă confruntaţi?
«Vorbeam de toţi străinii care comit infracţiuni la Roma, fie aceştia imigranţi, nomazi sau extracomunitari. Acesta este încă obiectivul nostru şi de la ziua intrării mele în funcţie s-au văzut rezultatele: au fost expulzaţi mulţi extracomunitari şi îndepărtaţi mulţi neocomunitari. De un an îi cer lui Maroni şi subsecretarului Mantovano o lege pentru expulzarea comunitarilor care nu au un venit sau un loc în care să stea.»
Dvs. aţi oferit 500 de euro (în plus la cei 500 ai Vaticanului) fiecărei familii nomade care vrea să se repatrieze. Aţi făcut calcule?
«Vreau să precizez că aceşti bani sunt predaţi în România, la coborârea din autocar, astfel încât să nu fie posibil să se ia banii şi să se rămână în Italia.»
(sursa: Il Tempo)