Printr-un articol recent publicat de „Gazeta Romaneasca”, ni se transmite informatia ca: „Pentru evitarea incidentelor din turul I de scrutin, ACL Diaspora aduce la cunoștința opiniei publice și a societății civile că acreditarea observatorilor interni propuşi de organizaţiile neguvernamentale din România, care doresc să asiste la operaţiunile electorale din ziua alegerilor în secţiile de votare din străinătate, va fi făcută de Biroul electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate.” (Sursa: https://www.gazetaromaneasca.com/societate/politica/8623-informare-acl-diaspora-acreditarea-observatorilor-interni-la-alegerile-prezideniale-2014.html )
Informare ACL Diaspora: Acreditarea observatorilor interni la alegerile Prezidențiale 2014
Informatia data de ACL si mentionata in legea 370/2004, este partial exacta sau am putea spune partial gresita! Iar greseala nu este a ACL-ului. Spun asta pentru ca legea 370 /2004 in baza art.47. alin.3 prevede posibilitatea acreditarii observatorilor interni, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale. Organizatii neguvernamentale care au in obiectul de activitate apararea democratiei si a drepturilor omului sau observarea alegerilor, care sunt legal constituite cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor.
In aceste sens si in baza legii in vigoare, persoanele desemnate de aceste organizatii ca observatori interni nu pot avea apartenenta politica. Pot fi acreditate ca reprezentanti interni si ai mass-mediei persoanele desemnate in scris in acest sens de catre conducerea institutiilor mass-media.
La fel ca si in cazul persoanelor desemnate de organizatiile neguvernamentale si persoanele desemnate de aceste institutii, ca reprezentanti interni, nu pot avea apartenenta politica.
Neclaritatea consta in neconcordanta dintre continutul alineatelor 3 si 4, ale articolului 47 si continutul alineatului 5 ale aceluiasi articol din legea 370/2004. Atat in continutul alineatului 3 cat si in continutul alineatului 4, nu se face mentiunea „din Romania” ! Mentiune pe care o intalnim apoi in alineatul 5, in care se mentioneaza: „… la cererea scrisa a conducerii organizatiilor neguvernamentale sau a institutiilor mass-media din Romania, facuta cu cel putin 5 zile inaintea datei alegerilor.”
Intrebarile care nasc spontan in acest caz sunt:
- 1) Pot fi acreditate doar persoanele desemnate de organizatiile neguvernamentale doar din Romania ? Da sau Nu ?
- 2) Persoanele desemnate de catre organizatiile neguvernamentale romanesti din strainatate, pot depune cererea de acreditare a persoanelor desemnate ? DA sau NU ?
- 3) Avand in vedere faptul ca desfasurarea alegerilor se face in strainatate si ca alegerea presedintelui Romaniei se face prin exprimarea votului fiecarui cetatean romnan, in cazul nostru si a celor din strainatate, de ce in prezenta lege la art-47 alin.5 se face mentiunea „din Romania” , mentiune nespecificata in articolele precedente? Este sau se vrea a fi o limitare a dreptului de obtinere a statutului de observator intern in cazul organizatiilor neguvernamentale romanesti din strainatate? Daca DA, de ce organizatiile romanesti din strainatate nu au acest drept ?
Tot in baza aceleasi legi, procedura de acreditare ca observator intern este diferita de cea pentru acreditarea ca observator extern. Lucru care nu este mentionat in comunicatul prezentat dar care poate fi o posibilitate de acreditare.
I) Acreditarea observatorilor interni.
Acreditarea observatorilor interni si a reprezentantilor interni ai mass-mediei se face in baza aceleasi legii 370, art.47alin. 5, in cazul nostru, pentru sectiile de votare din strainatate de catre BES (Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate), dar doar in urma edeverintei ce trebuie ceruta in prealabil la AEP, in conditiile mentionate de catre AEP. Conditie specificata in legea 370 / 2004 in art.47 alin. 7.
Doar dupa obtinerea acestei adeverinte, aceasta trebuie prezentata la BES impreuna cu cererea de acreditare, cu maxim 5 zile inainte de inceperea primului tur de scutin ! Cererea pentru eliberarea adeverintei AEP se face cu cel putin 10 zile inainte de inceperea primului tur de scrutin, in cazul alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014 acest termen a scazut pe data de 23 octombrie 2014.
(Sursa: AEP : http://www.roaep.ro/prezentare/stire/procedura-de-acreditare-pentru-presa-si-organizatiile-non-guvernamentale-la-alegerile-prezidentiale-din-2014/ si MAE : http://www.mae.ro/node/29290 )
Si in acest caz nasc spontan cateva intrebari:
1) A fost prelungit acest termen de depunere printr-o ordonanta de urgenta ? 2) Daca da, atunci de ce nu a fost facuta public ? 3) Daca da, de catre cine ? 4) Care este finalitatea acestei informatii, daca termenul de prezentare nu a fost prelungit si anuntat public ?
II) Acreditarea observatorilor externi
Acreditarea observatorilor externi se face in baza unei proceduri diferite de cea a acreditarii observatorilor interni. Acreditarea observatorilor externi si a reprezentantilor externi ai mass-mediei, conform art.47 alin.6, se face de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru toate birourile electorale. In acest caz termenul de depunere a cererilor de acreditare a fost prelungit pana la data de 10 noiembrie 2014 iar conditiile de acreditare se gasesc pe site-ul MAE (Link: http://www.mae.ro/node/28756 )
Iata deci, ca termenul de acreditare pentru observatori externi a fost prelungit si publicat, in schimb termenul de acreditare a observatorilor interni nu a fost prelungit, nu a fost publicat si comunicat, dar se transmite ca informatie si totodata se prezinta ca fiind o solutie a evitarii incidentelor din turul I de scrutin. Da domnilor, suntem de acord cu dumneavoastra ca numirea sau desemnarea unor observatori, atat interni cat si externi, la alegerile prezidentiale in cel de-al doilea tur de scrutin, probabil ar putea impiedica nenumaratele ilegalitati, nereguli dar si eventualele incidente care se pot creea.
Totodata prezenta acestor figuri desemnnate si cu ocazia desfasurarii primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie 2014, reprezentanti cu statut apolitic, ar fi putut impiedica mai mult ca sigur nenumarate ilegalitati si nereguli savarsite si semnalate in procesele verbale ale comisiilor de votare, sau chiar si cele stiute si nesemnalate. Informatie care nu a fost mediatizata. Pacat! Spun asta, pentru ca multi dintre romanii de buna credinta din strainatate, nu au o pregatire in materie de legislatie juridica sau politica si nu pot cunoaste toate legile in vigoare, nefiind astfel pregatiti sa anticipeze diferitele „evenimente” politice sau diferitele jocuri politice facute cu ocazia alegerilor.
Dar, fiind considerati si totodata informati, pot fi un bun suport si totodata o resursa inestimabila, neestimata si neconsiderata pana in prezent la adevarata ei valoare! Un vechi proverb romanesc spune: „Unde-i lege, nu-i tocmeala.” Problema si in acest caz, al legii 370/2007, naste, asa cum am vazut si cu alte ocazii si aici ma refer atat la legea 299/2007 cat si la legea 321/2006, legi care vizeaza in mod direct romanii de pretutindeni, din neconcordanta si neclaritatea continutului articolelor prevazute in lege si totodata din lasarea posibilitatii interpretarii si aplicarii legii in detrimentul, in acest caz, cetatenilor romani din strainatate, a romanilor de pretutindeni, impiedicand astfel, in baza mentiunii facute in art.47, alin.5, posibilitatea desemnarii si acreditarii observatorilor in strainatate.
Si de data aceasta nasc cateva intrebari spontane:
- 1) Cate organizatii neguvernamentale din Romania sunt dispuse sa desemneze observatori interni la cele 294 sectiilde votare din strainatate ?
- 2) Cine le asigura diurna pentru deplasare si din bugetul cui ?
- 3) De ce romanii de pretutindeni sunt neconsiderati din acest punct de vedere, mai ales ca activitatea lor este voluntara si in regim de voluntariat ?
Poate candva… cineva… va tine cont de aceste aspecte si se va gandi si la valorizarea resurselor umane din strainatate si va da posibilitatea punerii in valoare. la adevarata lor valoare si a romanilor de pretutindeni, care sunt nu numai cetateni romani dar si oameni de valoare ! Doamne Ajuta !
Leontin Cojocea, Italia